RWF Logo

Kritički život 31: Olufemi O. Tajvo

U novom izdanju serijala Izvori epistemologije – Kritički život donosimo vam najnoviji uvid a donekle i razrešenje pitanja politike identiteta u knjizi Elite Capture: How the Powerful Took Over Identity Politics (And Everything Else) koju je 2022. objavio Olufemi O. Tajvo (Olúfẹ́mi O. Táíwò). 

Foto: Olúfẹ́mi O. Táíwò (portrait)

Tajvo je profesor filozofije na Džordžtaun Univerzitetu u SAD, a njegova filozofija se oslanja na crnačku radikalnu tradiciju, anti-kolonijalnu misao, savremenu filozofiju jezika, filozofiju nemačkog transcedentalizma, kao i na istoriju aktivista i aktivističkih mislilaca. Autor je i izdanja Reconsidering Reparations (2022). U izvodima iz njegove knjige u prevodu Maše Radonić pročitajte zašto i kako su politike identiteta “otete” i da li ih treba ponovo promisliti.

Dva strateška trenda reagovanja brzo su postala jasna: taktika elita da sprovode simboličnu politiku identiteta kako bi smirile demonstrante bez donošenja materijalnih reformi; i njihovi napori da rebrendiraju (a ne zamene) postojeće institucije, takođe koristeći elemente politike identiteta.

Koncept zarobljavanja elite potiče iz studije zemalja u razvoju radi opisivanja načina na koji društveno privilegovani ljudi imaju tendenciju da steknu kontrolu nad finansijskim beneficijama, posebno stranom pomoći, namenjenom drugima. Međutim, koncept se koristi i uopštenije, kako bi se opisalo kako politički projekti mogu biti oteti načelno ili praktično od strane onih koji su dobro pozicionirani i koji imaju resurse. Ovaj mehanizam takođe pomaže da se razume kako javni resursi kao što su znanje, pažnja i vrednosti postaju iskrivljeni i distribuirani od strane struktura moći.

Kada elita vodi šou, interesi grupe se u najboljem slučaju svode na ono što im je zajedničko sa onima na vrhu. U najgorem slučaju, elite se bore za sopstvene uske interese mašući zastavom grupne solidarnosti.

Ceo tekst pročitajte na ovom linku.


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: