RWF Logo

Italo Kalvino: Američka predavanja

Reč povezuje vidljiv trag sa nevidljivom stvari, sa neprisutnom stvari, sa stvari koja se želi i od koje se strepi, kao neki krhki most sreće koji se prostire iznad ambisa. Zbog toga je za mene pravilna upotreba jezika ono što mi omogućava da se približim stvarima (prisutnim ili odsutnim) s opisima, pažnjom i obazrivošću, s poštovanjem u odnosu na to što stvari (prisutne ili odsutne) saopštavaju bez reči.

calvino-article

U nama bližim vekovima i civilizacijama, u selima gde je žena bila podvrgnuta najtežim prisilama života, noću su veštice letele na metlama i na nešto laganijim prevoznim sredstvima kao što su klasje i slama. Pre no što ih je inkvizicija kodifikovala, ove slike su bile deo narodne mašte, ili bolje rečeno, iskustva. Mislim da je to neka antropološka konstanta, ta veza između željene levitacije i pretrpljene nepravde. Književnost održava upravo tu napravu.

Italo Kalvino: Američka predavanja (Italo Calvino: Lezioni americane – Sei proposte per il prossimo millennio), prevod Jasmina Tešanović (Bratstvo-jedinstvo, 1989). 

preuzmite_pdf

Ponekad mi se čini da je neka zarazna epidemija pogodila čovečanstvo, njegovu najkarakterističniju sposobnost, to jest moć govora, neka napast jezika koja se iskazuje kao gubitak saznajne snage i neposrednosti, kao automatizam koji teži da niveliše jezik na najopštijim, anonimnim, apstraktnim formulama, da mu razvodni smisao, ublaži izražajne vrhove i da ugasi svaku varnicu koja izbija iz sudara reči sa novim okolnostima.

 

 


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: