RWF Logo

Kritički život 23: Šami Čakrabarti

U novom izdanju serijala Izvori epistemologije: Kritički život predstavljamo vam intervju sa Šami Čakrabarti o opasnostima predloga zakona o policajcima-špijunima i prekomorskim operacijama, torijevskoj kulturi rata protiv ljudskih prava – i zašto se Laburistička partija previše plaši da se tome suprotstavi.

Šami Čakrabarti je poslanica Laburističke partije i advokatica za ljudska prava. Pre toga je bila javna pravobraniteljka u senci i direktorka Libertija. U novom intervjuu koji prenosimo iz magazina Tribjun, ona govori o dva zakona koje je uvela vlada velike Britanije i koji su izazvali zabrinutost zagovornika i grupa za ljudska prava.

Jedan je Predlog zakona o tajnim izvorima obaveštajne službe (kriminalnom ponašanju), poznatiji kao Predlog zakona o policajcima-špijunima, koji dopušta državnim telima da tajnim agentima odobre kršenje zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu. Drugi je Predlog zakona o prekomorskim operacijama, koji štiti pripadnike oružanih snaga i Ministarstva odbrane od krivičnog gonjenja ili tužbi zbog dela učinjenih u inostranstvu.

Očigledno sam vrlo razočarana i zabrinuta – prevashodno razočarana i zabrinuta zato što je ovaj zakonodavni akt jedan od najopasnijih koje sam videla. Borila sam se protiv 90 dana i 42 dana [u pritvoru bez suđenja] i ličnih karata i praksi kao što je vanredno izručenje. Ali dati tajnim agentima tu vrstu potpunog imuniteta unapred, zastrašujuće mi je.

Intervju sa Šami Čakrabarti “Predlog zakona o policajcima-špijunima je jedan od najopasnijih zakonodavnih akata koje sam videla“ možete da pročitate ovde.

Predlog zakona o policajcima-špijunima podriva vladavinu zakona. On znači da će državnim agentima prolaziti stvari koje običnim građanima neće.

Intervju vodili:  Frančeska Njutn, mrežna urednica Tribjuna i Ronan Burtenšo, urednik Tribjuna.

Prevela Ana Imširović


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: