RWF Logo

Kritički život 23: Etjen Balibar

U novom izdanju iz serijala Izvori epistemologije: Kritički život predstavljamo vam tekst “Od nasilja kao anti-politike do politike kao anti-nasilja” francuskog političkog filozofa Etjena Balibara.

ETJEN BALIBAR (Étienne Balibar) je profesor emeritus etičke i političke filozofije na Univerzitetu Pariz Nanter i profesor emeritus društvenih nauka na Univerzitetu Kalifornija u Irvajnu. Svakog jesenjeg semestra predaje na Univerzitetu Kolumbija, a takođe vanredno drži katedru na departmanu za Modernu evropsku filozofiju na Kingston univerzitetu u Londonu.

IZ UVODA: Ovaj članak razmatra nasilje u njegovom suštinskom odnosu prema politici. Veza politike i nasilja nije samo posebna karakteristika našeg istorijskog iskustva; tačnije, ona nikad ne može biti odvojena od njega, premda sa različitim oblicima i u različitom stepenu. (…). Ono što nam treba su novi temelji politike, koji se izdižu iz razmatranja ekstremnog nasilja. Ekstremno nasilje, znači, nije jedno od pitanja vezanih za politiku, ono je to koje dovodi u pitanje mogućnost ili nemogućnost same politike. 

Sredstva politike mogu podrazumevati neophodnost primene nasilja, ili ga čak moraju uključivati, jer pravda i mir ne postoje spontano, ili se mogu pojaviti samo ako se postojeće moći i interesi konfrontiraju pod svojim uslovima. Ali iskustvo nas uči da sredstva zauzvrat postaju ciljevi ili bivaju zamenjena za ciljeve kada izgleda da ti ciljevi postoje samo u odnosu na svoja sredstva, ili sve dok su sredstva delotvorna

Tekst Etjena Balibara “Od nasilja kao anti-politike do politike kao anti-nasilja” možete da pročitate ovde:


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: