Kritički život 18: Mišel Fer

Michel THUMB-min

Rekonstrukcija Ženski fond vam u okviru serijala Izvori epistemologije: Kritički život predstavlja rad filozofa Mišela Fera, i njegov sistematičan pregled ekonomskih uzroka savremenog desničarskog populizma u kojem temeljno analizira primere poput politike Donalda Trampa i Bregzita.

Filozof Mišel Fer je jedan od najpronicljivijih posmatrača koji piše o finansijskom kapitalizmu danas. Mnogi čitaoci sa engleskog govornog područja su se prvi put susreli sa Ferovim razmišljanjima u članku “Samo-vrednovanje: ili aspiracije ljudskog kapitala“, kompresovanom remek-delu koje je na samo nekoliko strana nadogradilo Fukoove kasne seminare o neoliberalizmu za eru finansijalizacije. Pročitajte uvodni tekst Melinde Kuper objavljen na sajtu Progress in Political Economy, a zatim i transkript seminara u prevodu Milice Gudović koji je Mišel Fer održao 2019. godine na australijskom Fakultetu umetnosti i društvenih nauka povodom svog novog rada “Vrednost nacija: Populacioni menadžment u eri uvažavanja“

Postoji to usklađivanje, ukrupnjavanje, harmonizacija između mejnstrim političkih snaga, bilo da se zovu konzervativnim, liberalnim, ili čak socijaldemokratskim i ekstremne desnice i populističkih partija. One nisu na putu da se sukobe, već rade na postepenoj harmonizaciji.

kriticki-zivot-michel_oh

…ali je to sad postala glavna politika, ide na ruku usaglašavanju mejnstrima i ekstremne desnice.

 


Do sada u ediciji Izvori epistemologije: kritički život: