RWF Logo

Fokus na Fokus: Feministički fanzin

fijuk_1
FOTO: Teodora Ostojić, 3. mart 2017

Rekonstrukcija Ženski fond vam u okviru programa podrške Specijalni fokus predstavlja Feministički fanzin, koji je tokom 2017. godine nastao u produkciji neformalne grupe aktivistkinja. Ovaj projekat je za cilj imao informisanje, razmjenu, podsticaj na akciju te vidljivost feminističkog pokreta.

Feministički fanzin je štampano i online feminističko glasilo koje kreiraju žene i namenjen je ženama aktivistkinjama, kao i onima koje do sada nisu imale prilike da se bliže upoznaju sa aktivnostima feminističkog i antimilitarističkog pokreta.

“Još jedan od razloga za pokretanje inicijative za izradu Feminističkog fanzina je i taj da težimo da se u pokret uključe žene čiji su stavovi bliski principima i stavovima feminističkog pokreta, ali koje do sada nisu imale prilike da se bliže upoznaju sa aktivnostima istog. Veliki broj aktivnosti feminističkog pokreta u Beogradu, a naročito u manjim mestima širom Srbije skoro da nije uopšte medijski propraćen, te je ženama informisanje značajno otežano. Smatramo da postojanje ovakvog glasila otvara mogućnosti za sticanje informacija, ali istovremeno i za potencijalno uključivanje zainteresovinh žena koje do sada nisu imale znanja o tome da ženske-feminističke organizacije uopšte postoje u njihovim mestima/gradovima ili čime se bave i kako do njih doći.”

 

Linkovi na sve brojeve fanzina:


O projektu i grupi Femzin:

“Neformalna grupa Femnistički fanzin je osnovana u decembru 2016 godine u Beogradu. Grupu čine dve feminističke aktivistkinje i nekoliko volonterki. Nakon godine dana rada možemo reći da smo puno naučile i da smo ponosne da smo uspešno i u rokovima završile planiranih 10 brojeva za 2017 godinu. Mlada grupa smo još uvijek i svesne smo da je pred nama još učenja i deljenja znanja sa drugim ženama, što nas raduje. U zajedničkom radu su nam važni feministički principi i njima se i vodimo. Kao što su: nehijararhijski način organizovanja, nenasilna komunikacija, nenasilje generalno, pravo na grešku, podržavamo jedna drugu u radu i dr. Drago nam je da smo uspele ideju fanzina kao slobodnog medija proširiti sa ženama i u drugim mestima u Srbiji kao i na region i povezati različite aktivističke grupe širom Bosne i Hercegovine. Zaista verujemo u ideju da žene mogu da budu same svoj medij i da se ovakvim načinom samoorganizovanja protivimo svakodnevnom brisanju ženskog rada, akcija, istorije. Izradu Prvih šest brojeva Feminističkog fanzina je do sada podržala Mreže žena protiv nasilja, Autonomni ženski centar, Kvinna till Kvinna, a poslednja četiri broja i Rekonstrukcija ženski fond.”


Predstavljanje Fanzina na Fijuk sajmu: https://www.zeneprotivnasilja.net/vesti/682-feministicki-fanzin-na-sajmu-alternativne-kulture-fijuku


Feministički fanzin:

Urednice: Dragana Garić, Vedrana Lacmanović i Sanja Pavlović.

Autorka ilustracija i crteža: Dragana Garić


 


Do sada u ediciji “Fokus na Fokus”: