RWF Logo

Fokus na Fokus: “Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji”

22860041_754955531358495_8348422940542342168_o


Rekonstrukcija Ženski fond vam u okviru programa podrške Specijalni fokus predstavlja knjigu koju su uredile Jelena Anđelovska i Vitomirka Vita Trebovac , u kojoj na temu migracije piše preko 50 pesnikinja sa područija bivše Jugoslavije.

Serijal Fokus na Fokus predstavlja najnoviju publikaciju nastalu u okviru programa podrške Specijalni fokus. U pitanju je knjiga “Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji”, antologija koja okuplja 51 pesnikinju na neki način povezanu sa bivšom Jugoslavijom. Sve one sada pišu na ovom prostoru ili su negde u svetu (Amerika, Finska, Nemačka, Kanada, Austrija i dr.). Pesnikinje su priložile do tri pesme, uzimajući temu migracije u najširem smislu, od unutrašnje do migracije kroz vreme i prostor. O izdanju, Goran Lazičić za Radničku komunu LINKS piše:

“Potenciranje zajedničkog jezika (koji je upravo tako imenovan) i inkluzivni postjugoslovenski kulturni okvir na koji se izbor odnosi, favorizovanje ženskog autorstva, ženske subjektivnosti, ženskog pogleda na angažman i društveni i umetnički aktivizam, kao i aktuelna tema koja omogućava različite perspektive, različita idejna i ideološka pozicioniranja – sve su to aspekti koji knjigu Ovo nije dom čine značajnom u kontekstu savremene postjugoslovenske književne scene.”

Preslušajte i četiri radio emisije u kojoj su gostovale pesnikinje iz antologije:

“U središtu pažnje”, Radio Beograd 1, 09. februar 2018. U emisjiji govori pesnikinja Jelena Anđelovska, jedna od urednica antologije “Ovo nije dom-pesnikinje o migraciji”, pesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić i antropolog i fotograf Igor Čoko, autor serije fotografija o izbeglicama “Zarobljeni – Pakao je tu iza ugla”.

“Praznični kružok: o antologiji ‘Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji’ i preispitivanju doma uoči praznika”, Milica magazin, 22. decembar 2017. Gošće pesnikinje Anja Marković i Ljiljana Ilić i urednica izdanja Jelena Anđelovska.

– “Noćni program – Putovanje do ugla”, Radio Beograd 1, 01. april 2018., snimak čitanja iz Papergirl galerije. Svoju poeziju čitale su Jasmina Topić, Milica Milosavljević, Jelena Nidžović, Vitomirka Vita Trebovac, Jovana Svirac, Maša Seničić, Jelena Anđelovska i Sofija Živković. Urednica i voditeljka emisije: Hana Gadomski.

–  “ŽENERGIJA 46 – Da li je dom tamo gde smo mi?” Radio Aparat.  Sve je poezija! Slušajte Jelenu Anđelovski!


Antologiju “Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji” možete da preuzmete ovde.

preuzmite_PDF


Izdanje:

Rekonstrukcija ženski fond, www.rwfund.org

IC Bulevar, www.bulevarbooks.com 

Urednice: Jelena Anđelovska, Vitomirka Vita Trebovac

Dizajn: Škart

Štampa: Art Print Media, Novi Sad, 2017.


Pogledajte atmosferu sa promocije knjige 8. decembra u novosadskoj knjižari Bulevar Books. [Best_Wordpress_Gallery id=”63″ gal_title=”Ovo nije dom”]


Do sada u ediciji “Fokus na Fokus”: