RWF Logo

Fokus na Fokus: ARTTERROR: DNEVNIK O BILJKAMA

Rekonstrukcija Ženski fond vam predstavlja Dnevnik o biljkama, projekat grupe ARTTERROR, koji smo tokom 2016. godine podržale kroz program Specijalni fokus. Dnevnik o biljkama je dugometražni dokumentarno-eksperimentalni film. Filmom želi da se pokaže kako se digitalna tehnologija može odnositi prema prirodi, ali i to da smo direktno povezani sa prirodom i biljkama kroz kulturalne modele, kao i kroz praksu otpora i borbe za slobodu. Film je koncipiran regionalno, prevazilaženjem granica između zemalja bivše Jugoslavije kao aktom suprotstavljanja nacionalizmu, naročito u kontekstu rastućih tenzija na Balkanu i istorijskog revizionizma prisutnog poslednjih godina..

diary about plants poster srpski

O FILMU:

Legenda kaže da su nekada davno šume mogle da se kreću. One nisu brzo hodale niti su trčale, ali mogle su polako da se pomere i premeste na neko drugo mesto, sve dok jednog dana nisu zaspale dubokim snom. Od tada uglavnom spavaju. Probudile su se kada je Magbet u Škotskoj vladao kao tiranin:

GLASNIK.

“Dok sam na brdu stojao na straži,

Ja pogled bacih prema Birnemu,

Kad odjednom, rekao bih, poče

Šuma da se kreće”.

Postoje svedočenja da je šuma počela da se kreće i u ponoć 22. juna 1941. u šumi kraj Siska u Kraljevini Jugoslaviji, kada je formirana prva partizanska jedinica.

Kako šuma danas šumori? I kada će se šume ponovo probuditi iz svog dubokog sna?

Trejler možete pogledati ovde.


PRODUCENT PROJEKTA: FRAKCIJA

AUTORI PROJEKTA: ARTTERROR (MILICA LAPČEVIĆ, VLADIMIR ŠOJAT)

PARTNER NA PROJEKTU: REKONSTRUKCIJA ŽENSKI FOND

KLJUČNA REČ: ANTIFAŠIZAM


 


Do sada u ediciji “Fokus na Fokus”: