RWF Logo

Konkurs Specijalni fokus: Novi rok je 10. oktobar!

Prijavite se za konkurs Specijalni fokus kroz koji možete realizovati svoje načine borbe protiv nacionalizma, militarizma, rasizma i srodnih problema!

Lokalno, regionalno i globalno živimo toliko isprepletenih kriza da se ne zna gde klupko počinje, a gde se završava. Svakako da u ovoj zamršenosti progresivne borbe nije lako ni započinjati ni nastavljati, ali alternative nam nema osim da se borimo.  

Patrijarhat i mizoginija, kapitalizam, neoliberalizam, militarizam, nasilje, rasizam, uništavanje planete, poništavanje radničkih prava – „odomaćene“ su krize (i gorivo za krize) koje su dugo sa nama i koje se samo intenziviraju združene sa novijim oblicima kriza. Tu je i dalje aktuelna pandemija. Zatim, nekoliko buktećih ratova. A ima li zaista mira na nezaraćenim područjima? Jer tu je još kriza, starih, novih, akutnih, hroničnih… Siromaštvo, klasna potlačenost. Rasprostranjen femicid. Inflacija. Energtska kriza. Stambena nesigurnost. Nedostupno zdravstvo. Autoritarnost…

Koje sve oblike represije vi vidite, osećate, ili ste im izloženi? Kako razumete uzroke i posledice pogubne politike koja nam oblikuje svakodnevnicu? Kako možete da se borite protiv toga? Ko će se boriti s vama rame uz rame? Kakvu solidarnost umete da podstaknete i kako? Šta su vaše efikasne ideje da vašem okruženju i vama bude makar malo bolje? Kakve ideje vam se vrzmaju po glavi, a koje mogu biti klica sistemskih rešenja za različite marginalizovane ljude? Na koje načine želite da podelite i sprovedete svoje ideje? Kako se one multipliciraju i jačaju i druge da se bore protiv represije? 

Evo prilike da odgovorite na ta pitanja i sprovedete svoja progresivna viđenja. 

Program Specijalni fokus podrška je kontekstualnim intervencijama usmerenim protiv nacionalizma, militarizma i rasizma, ali i drugih povezanih represivnih društvenih pojava. Za podršku se mogu prijaviti kako registrovani, tako i neregistrovani kolektivi iz cele Srbije, kako iskusne aktivistkinje i aktivisti, tako i one/i koje/i se tek upuštaju u ovo polje. 

Novi rok za podnošenje prijava je 10. oktobar do 16:00, a odluke će biti poznate nakon 24. oktobra. 

Pročitajte detaljne smernice za prijavljivanje na ovom linku.

Takođe, pridružite nam se na onlajn konsultacijama na Zum platformi 26. septembra u 17:00 ili 27. septembra u 11:00 – prijavite se na mejl galina.maksimovic@rwfund.org kako bismo vam poslale link!