RWF Logo

Oktobar

2022

Program: Specijalni fokus

Dodeljeni grantovi – oktobar 2022.

Broj grantova: 15

1. Bibija, Beograd

 • RSD: 447.000 
 • Naziv projekta: Institucionalna podrška RŽC Bibija 

U nedostatku druge institucionalne podrške organizaciji Bibija, RŽF ovim grantom podržava organizaciju u daljem artikulisanju problema i promociji romskih, ženskih i manjinskih prava. Institucionalna podrška osnovna je potreba organizacije za neometan rad na započetim i planiranim programima i aktivnostima, koje obuhvataju terenski rad, radionice, tribine, pravno savetovalište i druge vidove podrške Romkinjama. 

2. Centar za politike emancipacije, Beograd

 • RSD: 300.000 
 • Naziv projekta: Dokumentovanje i proširenje letnjih razgovora o solidarnoj ekonomiji i gradnji pravednog mira

Nakon letnje škole Solidarna ekonomija i mirovni aktivizam sa pedeset dvoje učesnica/ka iz 28 zemalja, grupa želi da učini dostupnim izabrane video materijale sa škole, produkuje tekstove, te produbi razgovore o tome šta izgradnja mira znači danas, kako je povezan sa ekonomskom pravdom, kako bi mogla da izgleda feministička ekonomija, koji su bitni, a često skrajnuti elementi pri aktivističkom organizovanju, te kako razvijati autonomne finansijske resurse i strukture potebne za progresivno i odgovorno aktivističko delovanje. Podrška RŽF usmerena je na obradu izabranih materijala i troškove hostinga za veb-sajt. 

3. Dečji centar Zaječar

 • RSD: 446.000
 • Naziv projekta: Nisam prijavila 

Projekat ”Nisam prijavila” nastavak je podrške istoimenoj kampanji koja je pokrenuta na društvenim mrežama. Nakon predstave ‘’Nisam prijavila’’, zasnovane na istinitim ispovestima žrtava, koja je u periodu od marta do jula odigrana u Prizrenu, Tirani, Beogradu i Zaječaru, u  Novom Pazaru formirana je neformalna mreža devojaka ‘’Solidarne’’. U sklopu planiranih regionalnih izvođenja, u multimedijalnoj predstavi uz 4 devojke iz Prizrena i Zaječara koje već igraju, grupa uključuje jednu devojku iz Pule i jednu devojku iz Sarajeva. Nakon učešća na festivalu u Puli, predstave će biti odigrane u Sarajevu, Prizrenu i Prištini. U toku svih aktivnosti snimaće se materijal kojim će se intenzivirati kampanja, sa ciljem osnaživanja žrtava da se ohrabre i prijave nasilnike. 

4. Ekspanzija, Brodarevo

 • RSD: 150.000 
 • Naziv projekta: Osnaživanjem i povezivanjem do veće bezbednosti seoskih žena Opštine Prijepolje

Aktivnosti su namenjene povezivanju žena iz multietničke sredine Brodareva. Ovo podrazumeva podsticanje žena za izlazak iz kućnog okruženja, sticanje navike i omogućavanje odlazaka na ciljane programe, osnaživanje kroz relevantne teme poput prepoznavanja nasilja, asertivnog delovanja, ličnog i kolektivnog razvoja, kao i dodatnu kontinuiranu podršku stručnjakinje. 

5. Neformalni kolektiv Femina educa, Kraljevo

 • RSD: 444.200
 • Naziv projekta: Alternativno obrazovanje – Femina educa

Alternativno obrazovanje – Femina educa kroz organizovanje Bioskopa ženskog angažovanog filma i umetničkih radionica (strip, fotografija, ilustracija, pozorište, kreativno pisanje), kao i radionice vezane za rodno zasnovano nasilje, bavi osnaživanjem učenica/ka i prosvetnih radnica. Program se održava u lokalnim srednjim školama: poljoprivredno-hemijskoj, šumarskoj, tehničkoj i mašinsko-tehničkoj, kao i u lokalnim alternativnim kulturnim prostorima. Program je umetničko-feministički odgovor na dezorijentisan obrazovni sistem, podstaknut nedostatkom ovakvih sadržaja u gradu i obrazovanju i željom za sticanjem beskompromisne ravnopravnosti. 

6. Free Media, Novi Pazar

 • RSD: 300.000 
 • Naziv projekta: Sećanje na ’90. godine – Potisnute traume

Projekat podrazumeva izradu tri video emisije o sećanjima žena u Novom Pazaru na ratne devedesete godine. Cilj grupe je da izradi alternativni sekundarni izvor o tome kako se žene sećaju ratnih godina, kao i materijal koji se referiše na neizvesnosti, strahove i traume koje su one ostavile na obližnja područja. Sećanja ovih žena na taj period do sada nije niko dokumentovano zabeležio. Emisije će biti emitovane na portalu Freemedia.rs.

7. Genero: časopis za feminističku teoriju i studije kulture, Beograd

 • RSD: 221.300
 • Naziv projekta: 20 godina časopisa Genero

Genero: časopis za feminističku teoriju i studije kulture je jedini časopis u Srbiji koji kao specifičan fokus ima feminističku teoriju i proizvodnju feminističkih znanja. Ove 2022. godine, obeležava se 20 godina postojanja časopisa. Genero je najdugovečniji feministički časopis u Srbiji, i ovaj važan jubilej obeležava se objavljivanjem novog broja časopisa (26/2022) koji ima i poseban temat posvećen nasilju nad ženama (gostujuća urednica: Tanja Ignjatović). Pored štampanog izdanja, svi tekstovi časopisa su dostupni i preko web stranice časopisa sa koje se mogu besplatno preuzeti.

8. AKC Heroj Maričić, Kraljevo 

 • RSD: 450.000 
 • Naziv projekta: Zapisi iz Aerodromske ulice

Okosnica podržanih aktivnosti namera da se dovrše i urede postojeći, kao i da se zapišu novi tekstovi, svojevrsna svedočenja proistekla iz dugogodišnjeg druženja sa pripadnicama jedne male i izovolovane romske zajednice sa neasfaltiranog ruba grada između bučnog pogona za reciklažu i gradske deponije u Aerodromskoj ulici, a krajnji ishod svih tih aktivnosti trebalo bi da bude publikovanje knjige u kojoj će se, preko kratkih istinitih i ličnih priča i adekvatnih pratećih fotografija, autorka tekstova i fotografija postarati da dočara kontekst u kome heroine iz ove jedinstvene egzistencijalne i kulturne matrice žive već 22 godine, uz izvesne pomake u kvalitetu stanovanja, ali i dalje diskriminisane od strane ne samo većinske zajednice već i od strane romskih saplemenika iz matičnog romskog naselja u Kraljevu, s ciljem da širu zajednicu upozna, zainteresuje i poveže sa svojim najsiromašnijim sugrađanima i sugrađankama, kojima treba mnogo empatije, solidarnosti i podrške. I sa željom da već postojeći zapisi ne nestanu u bespućima interneta i društvenih mreža bez traga i glasa, već da ostane i opipljiv pisani trag o dugodišnjem druženju i radosti i zajedništvu proisteklom iz njega, kao dokaz da prijateljstvo i razumevanje nadmašuje i miri klasne, kulturološke, jezičke ili generacijske granice. Knjiga bi takođe bila logični nastavak, zapravo neka vrsta literarnog i grafičkog ukalapanja uz ranije realizovan film Kuhinje, ratovi.

9. UG Klara i Rosa, Subotica 

 • RSD: 450.000
 • Naziv projekta: Pojačanje 

U sklopu dugoročnih aktivnosti za izgradnju nadnacionalnog kulturnog prostora u Subotici, udruženje organizuje niz radionica za mlade žene u Subotici kroz koje se preispituju lične, političke, tradicionalne, lokalne vrednosti. Ujedno, proces služi dodatnom povezivanju i osnaživanju pojedinki u zajednici kroz dramsku i kreativnu metodologiju. Proces služi i jačanju zajednice i mapiranju zajedničkih problema, osećanja i potencijala društva, kao i demokratizaciji umetnosti čineći je dostupnom svima, te stvaranju atmosfere prihvatanja, slušanja i razmene. Dokumentarni materijal koji nastaje kroz proces biće uobličen u radio dramu, kao doprinos lokalnoj radio zajednici RadioPlac. 

10. Multimedijalni centar Led Art, Novi Sad

 • RSD: 335.000
 • Naziv projekta: Na unutrašnjem moru 

Pozorišna predstava „Na unutrašnjem moru“ po tekstu Edvarda Bonda jeste antifašistička bajka, govori o holokaustu, ali i o povratku fašizma u današnje vreme i vezi fašizma i konzumerizma na primeru tlačiteljskog odnosa prema radnicama i samohranim majkama. Obraćajući se pre svega mladim ljudima, kolektiv želi da razvije novi način govorenja o genocidu i potlačivanju i koristi pozorište kao mesto zajedničkih pronalazaka utopijskih, ali realnih rešenja. Premijera će se odigrati u Ujvideki Szinhazu početkom februara. 

11. UŽ Peščanik, Kruševac

 • RSD: 150.000 
 • Naziv projekta: Institucionalna podrška

U atmosferi nesigurne donatorske podrške feminističkim organizacijama, podržavamo UŽ Peščanik u delu institucionalnih troškova neophodnih za neometano sprovođenje redovnih aktivnosti vezanih za mirovni aktivizam, uključujući radioničarski rad sa devojkama na mirovnim temama. 

12. Volonterski centar Vojvodine, Novi Sad

 • RSD: 280.700
 • Naziv projekta: Rat i mi(r) – radijske emisije o (anti)militarizmu

Podržane aktivnosti predstavljaju pilot verziju podkasta Volonterskog centra Vojvodine. Podkast čini šest epizoda koje će biti emitovane od decembra 2022. do februara 2023. godine. Podkast se realizuje u sklopu Radio zajednice CK13. Cilj podkasta je informisanje javnosti ukazivanjem na opšte odlike militarizma i antimilitarističkih pokreta, a onda i na specifičnu ulogu i položaj koji žene imaju u ovim procesima i procesima izgradnje mira. Osmišljavanje podkasta podstaknuto je sveprisutnom militarizacijom društva pod uticajem trenutnih svetskih dešavanja, odnos mladih prema militarizaciji kroz primer odnosa prema obaveznom vojnom roku, ali i medijski i društveni tretman žena u Srbiji i žensko organizovanje povodom toga u kontekstu sve veće retradicionalizacije i repatrijarhalizacije društva. 

13. Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“, Beograd

 • RSD: 211.000
 • Naziv projekta: Specijalni program u okviru 4. Smotre hrvatskog filma u Beogradu – Fokus na autorice u hrvatskom filmu 

FOKUS čini specijalni program filmova u okviru 4. Smotre hrvatskog filma u Beogradu u novembru 2022. u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj 11 u Beogradu. Namenjen je omladinskoj, stručnoj i široj filmskoj publici, kao i pripadnicima i prijateljima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Odabrane kratke i celovečernje igrane filmove Hane Jušić, Barbare Vekarić, Antonete Alamat Kusijanović i Sonje Tarokić odlikuje smela i moderna filmska poetika i samoizražavanje mladih žena koje, putem dramske analize u filmskom mediju svedoče o kontradikcijama savremenog života, lokalno i globalno. One daju ravnopravni pečat kvalitetu i raznovrsnosti hrvatskog filma danas.

14. Ženske studije i istraživanja, podružnica u Subotici 

 • RSD: 446.300
 • Naziv projekta: Ženske studije u Subotici 

Ženske studije kao alternativni visokoškolski obrazovni program ima teorijsko- aktivistički prepoznatljiv profil i teži da ostvari pozitivnu društevnu promenu. 

Cilj projekta „Ženske studije u Subotici“ sa početkom u oktobru 2022. je da se kroz edukativni program Ženskih studija obrazuje grupa polaznica, budućíh saradnica koja će nadalje poraditi na osnaživanju i edukaciji drugih i omogućiti tako održavanje kontinuiteta sa istorijatom i prethodnicama Ženskih studija u Subotici, Vojvodini i Srbiji. Umrežavanje aktivistkinja i ekspertkinja ovoga puta je u funkciji predavačica.

15. Žene u crnom, Beograd

 • RSD: 446.000
 • Naziv projekta: Glasovi neposlušnosti – Ruski antiratni feministički pokret u 2022. godini 

Sa eskalacijom rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine 2022. porasla je i represija u Rusiji, sa pojavom antiratnog otpora. Režim Vladimira Putina koristi brutalnu silu protiv opozicionih aktivista; hapsi, zatvara, muči. Ovim projektom grupa želi da izrazi svoju solidarnosti sa ruskim feminističkim antiratnim pokretom u Beogradu i Rusiji, kao i da predstavi antiratne strategije otpora u autoritarnoj državi kakva je Rusija. Projekat će se realizovati u Beogradu i ima za cilj da dovede u pitanje mitologizovanu sliku Rusije u društvu u Srbiji.