RWF Logo

Februar

2022

Program: Specijalni fokus

Dodeljeni grantovi – februar 2022.

Broj grantova: 13

1. AKC “Heroj Maričić”, Kraljevo

 • RSD: 430.000
 • Naziv projekta: Kuhinje, ratovi

“Kuhinje, ratovi” je kratkometražni dokumentarni film o “nevidljivim ženama” iz izdvojene i ekstremno siromašne romske zajednice u Kraljevu, doseljene nakon rata na Kosovu, na koju je iskustvo izbeglištva i diskriminacije dugoročno uticalo, i o feministickoj borbi za njih. Namera autorki je da kroz predstavljanje položaja žena, pripadnica manjinskih grupa, klasnih razlika, rasizma, jezičke barijere, maloletničkih brakova, nasilja u porodici, rodnih identiteta, univerzalizuju ove teme i senzibilišu širu društvenu zajednicu na probleme onih koji su se istorijskim i društvenim okolnostima našli u neravnopravnom položaju. Kuhinja, kao simbol neme i pokorne zene – sluškinje patrijarhata, u ovom filmu postaje poprište borbe za bolji, ravnopravniji i pravedniji svet. RŽF podržava realizaciju ovog filma kao slojevite analize udruženih vidova represije nad ženama, posebno Romkinjama, i kao otvorenu dokumentarno-aktivističku platformu za glasove marginalizovanih žena. 

2. ApsArt Centar za pozorišna istraživanja, Beograd

 • RSD: 450.000 
 • Naziv projekta: Najteža uloga

Pet glumica i rediteljka, od kojih su neke preživele seksualno uznemiravanje/zlostavljanje u profesiji, na osnovu svojih i iskustava drugih žena u izvođačkim umetnostima rade na pozorišnoj predstavi. Predstava nastaje kroz zajednički dramsko-edukativni proces glumica i studenata sa dramskih akademija. Dramski proces nastanka predstave je povod za nastajanje dokumentarnog filma “Najteža uloga”. Predstava i film su način autorki da se doprinese prekidanju ćutanja, osnaživanju onih koje su doživele seksualno nasilje, započnu proces isceljenja i pokrenu regionalnu platformu koja će povezati žene u solidarnu akciju za promenu svesti ex-YU društava. RŽF nastavlja podršku ovim dugoročnim aktivnostima prepoznajući ih kao temeljan proces umetničko-aktivističkog suprotstavljanja uvek aktuelnom seksualnom nasilju, koji istovremeno i prati talas progovaranja o seksualnom nasilju u regionu i donosi ovoj temi zanemarene specifičnosti.

3. Bibija Romski ženski centar, Beograd

 • RSD: 436.000
 • Naziv projekta: Unapređivanje kapaciteta aktivistkinja Bibije Romskog ženskog centra

Podržane aktivnosti podrazumevaju rad na dugoročnim strategijama Bibije Romskog ženskog centra, samozastupajuće organizacije sa 23 godine iskustva rada sa Romkinjama. Pored pokrivanja dela troškova neophodnih za svakodnevno funkcionisanje, grant je namenjen strateškom planiranju za period 2022-2027. RŽF podržava predložene aktivnosti kao vid kontinuiranog unapređivanja kapaciteta aktivistkinja u cilju što efektnijeg artikulisanja borbe za ženska i manjinska prava, te što efektnijeg angažovanja aktivistkinja na ovom terenu. 

4. DAH teatar, Beograd

 • RSD: 300.000
 • Naziv projekta: Festival “Umetnost i ljudska prava”

DAH Teatar organizuje drugi međunarodni festival “Umetnost i ljudska prava” u Beogradu. Imajući u vidu nedovoljno poznavanje, poštovanje i primenu kulture ljudskih prava sa posebnim akcentom na zaštitu ženskih prava, festival će poslužiti kao platforma za razmenu praksi i iskustava braniteljki/a ljudskih prava u Srbiji i širom sveta koji kroz umetnost promovišu ljudska prava. Na programu su radionice, instalacije, predstave, koncerti, razgovori, konferencija, filmovi, promocija knjige, gošće i gosti iz celog sveta. RŽF podržava predložene aktivnosti DAH Teatra, organizacije sa trodecenijskim iskustvom u objedinjavanju umetnosti i aktivizma, kao reprezentativne za njihov sveukupni rad. 

5. Dečji centar Zaječar

 • RSD: 436.400
 • Naziv projekta: Nisam prijavila

Predstava ”Nisam prijavila” osmišljen je sa ciljem da podrži kampanju #Nisamprijavila koja je pokrenuta na društvenim mrežama. Scenario je inspirisan pričama žena/devojaka koje su na društvenim mrežama iznele svoja iskustva. U multimedijalnoj pozorišnoj predstavi igra 6 devojaka (2 iz Prizrena, 2 iz Tirane, 2 iz Zaječara). U toku rada, devojke će se viđati online i uživo na razmeni u Prizrenu (5 dana). Predstava će biti odigrana u Prizrenu, Tirani i Beogradu. Cilj je podsticanje solidarnosti među ženama/devojkama u sredinama gde ona, zbog nacionalnih stereotipa, potpuno izostaje. RŽF podržava realizaciju ove predstave kao procesa koji, nasuprot dominantnim tenzijama između zemalja u kojima se realizuje, pospešuje povezivanje na osnovu zajedničkih iskustava. 

6. Organizacija za promociju aktivizma OPA/Femix, Beograd

 • RSD: 436.400 
 • Naziv projekta: Femix fest 2022. 

Dvanaest godina nakon što je održan prvi Festival stvaralaštva mladih žena, Femix Fest u septembru 2010. godine u Kulturnom centru Grad, Femix se vraća na isto mesto radi osvrta na promene, novosti, postignuća zajedničog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, nove vidove diskriminacije i seksizma sa kojima je društvo imalo prilike da se suoči, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, književnu – sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu. RŽF podržava realizaciju predloženih aktivnosti kao značajnog vida predstavljanja feminističkog rada i pogleda na umetnost, kulturu i radna prava širokoj javnosti. 

7. Iz kruga – Niš

 • RSD: 438.800
 • Naziv projekta: Za naše bolje sutra

Predložene aktivnosti fokusiraju se na pružanje psihološke, pravne i iskustvene podrške ženama sa invaliditetom u Nišu, kao ključnih vidova vaninstitucionalne podrške. Ove aktivnosti praćene su kontinuiranim mapiranjem potreba žena sa invaliditetom u Nišu, umrežavanjem i susretima. RŽF pruža podršku ovim aktivnostima smatrajući ih neophodnim, a nedovoljno zastupljenim na teritoriji Niša, ne bi li se ovakvi vidovi podrške učinili što dostupniji ženama koje imaju potrebe za njima. 

8. Magločistač, Subotica

 • RSD: 450.000
 • Naziv projekta: One su osvajale našu slobodu

Aktivnosti podrazumevaju revitalizaciju tekovina antifašističke borbe i obnovu sećanja na ulogu žena u toj borbi kroz kreiranje 19 medijskih sadržaja u kojima će biti portretisane antifašistkinje Subotice iz prošlosti, i organizovanje 5 radionica za mlade sa ciljem negovanja kulture sećanja. Polazna osnova projekta je knjiga „Antifašistkinje Subotice: skojevke, partizanke, afežeovke“ Margareta Bašaragin (2021). Ciljne grupe projekta su građani/ke Subotice; mladi; obrazovne institucije u Subotici; ustanove kulture u Subotici; mediji na lokalnom i regionalnom nivou. RŽF podržava ove aktivnosti kao doprinos očuvanju lokalne antifašističke istorije i suprotstavljanju široko uvreženom istorijskom revizionizmu. 

9. Novosadska novinarska škola

 • RSD: 450.000
 • Naziv projekta: Izborna kampanja 2022: nacionalizam, ksenofobija, militarizam i mizoginija

Planirane aktivnosti predviđaju identifikaciju nacionalističkih, ksenofobnih, militarističkih i mizoginih narativa na društvenim mrežama predsedničkih i kandidata/kandidatkinja za narodne poslanike/poslanice tokom izborne kampanje, kao i doprinos podizanju svesti javnosti o mogućim posledicama takvih narativa. Biće sproveden monitoring objava na profilima kandidata/kandidatkinja na društvenim mrežama sa fokusom na to kakav je odnos subjekata prema temama kao što su migrantska kriza, Kosovo, Republika Srpska, Crna Gora, bezbednost i rodna ravnopravnost. Drugi deo analize odnosiće se na prisutnost žena u kampanji. RŽF podržava ovo kao neophodnu analizu u jeku duboke političke i druge društvene polarizacije.

10. Kolektiv Talas TIRV, Beograd

 • RSD: 449.000
 • Naziv projekta: Dostupnost i bezbednost javnih prostora (u domenu zabave i rekreacije) za TIRV osobe u Srbiji

Predložene aktivnosti podrazumevaju mapiranje javnih prostora koji nude usluge zabave i rekreacije, a koje bez straha od diskriminacije mogu posećivati TIRV osobe (transrodne, rodno varijantne i interpolne osobe). Projekat je namenjen TIRV osobama koje žive u Srbiji. Aktivnosti obuhvataju kvalitativno istraživanje sa ciljem prikupljanja podataka o ličnim iskustvima i potrebama za korišćenjem javnih prostora za zabavu i rekreaciju. Na osnovu dobijenih rezultata pristupiće se utvrđivanju dostupnosti javnih prostora, a zatim izradi digitalne mape njihove dostupnosti. RŽF podržava predložene aktivnosti kao važan doprinos bezbednosti i kvalitetu života TIRV osoba. 

11. Udruženje Romkinja Nada, Aleksinac

 • RSD: 408.000
 • Naziv projekta: Snažne zajedno menjamo sve

“Snažne zajedno – menjamo sve“ je šestomesečni program sa ciljem podsticanja čitave zajednice Aleksinca da radi na prevenciji ranih brakova u romskoj zajednici, koji su okarakterisani kao krivično delo kršenja dečijih prava u okviru mađunarodne i nacionalne zakonske regulative, ali kojim se zbog rasprostranjenog nacionalizma i rasizma niko odgovorno ne bavi, ili bar ne u dovoljnoj meri. Program podrazumeva i učešće devojčica koje su već prošle edukaciju na ovu temu, a koje će ovom prilikom deliti svoja znanja sa vršnjakinjama. RŽF podržava predložene aktivnosti, deljenje ličnih primera i ohrabrenja, te ključnih informacija, kao efektnu razmenu za doprinos većoj rešenosti lokalne zajednice za suprotstavljanje ranim/prisilnim brakovima. 

12. Združena akcija Krov nad glavom, Beograd

 • RSD: 446.000
 • Naziv projekta: Kadrovsko i žalbeno

Podržane aktivnosti sprovode se u cilju povećanja broja članova/ica Združene akcije Krov nad glavom u referentskoj grupi, koja radi direktno sa ljudima kojima preti prinudno iseljenje, bavi se pravnim aspektima njihove situacije i emotivnom podrškom. Cilj je i podrška već aktivnim članovima/icama da izbegnu pregorevanje u okviru referentskog rada. Aktivnosti podrazumevaju psihološko savetovanje, obuku aktivnih članova/ica u oblasti pružanja emotivne podrške i obuku novih članova/ica u oblasti psihološke podrške i poznavanja zakona. RŽF podržava ove aktivnosti kao ključne za jačanje stambenog pokreta u Srbiji. 

13. Radnička komuna Links, Beograd

 • RSD: 339.500
 • Naziv projekta: KundK (Kritika i knjiga)

Projekat K&K se realizuje na sajtu RK LINKS, a započet je 2017. godine. Cilj je kritičko čitanje produkcije knjiga u područiju bivše Jugoslavije i to upravo onih knjiga koje se tiču zajedničke sudbine ovog regiona. Isto tako, osvetljava se i i kulturno-društveno-politički underground koji postoji izvan fokusa mainstream medija, a važan je za razumevanje aktuelnih procesa. Cilj je izgradnja jedne alternatvine mreže za evaluaciju književne produkcije ovog regiona, a čine je mlade kritičarke/ri kao i autorke/ri. Krajnji učinak projekta bio bi afirmacija tema koje su od presudne važnosti za javnu debatu u postratumatskom društvu, a koje su kao takve potisnute na marginu.