RWF Logo

Radost ludost! Vol. 11 – HVALA!

Drugi jul je, kasno popodne, ali sunce celog dana prži i ne posustaje. Ipak, u hladu KC Grada, na posustaje ni tim Rekonstrukcije Ženskog fonda, jer čeka nas prvo feminističko aktivističko-umetničko druženje posle gotovo dve i po godine! Da – Radost ludost je ponovo u gradu! Ove godine, festival je ujedno bio i završnica kampanje „Neustrašivo, kreativno i lokalno“ kroz koju smo prikupljale novac za program Specijalni fokus. Ali, pre svega je bio radosna i ludosna feministička rekonekcija!

Kao i posle svake Radosti ludosti, pune smo utisaka, kao i zahvalnosti zajednici sa kojom radimo i susrećemo se. 

Svakako, zahvaljujemo se svojim prethodnicama, pre svega Zoe Gudović, na započinjanju i desetogodišnjem vođenju festivala. 

Dalje, ništa bez velike zahvalnosti kolektivu Društvenog centra Oktobar, koji nas je uveo u radosno popodne raznovrsnom muzikom dok smo se okupljale/i, dok su prštali susreti osoba među kojima se mnoge dugo nisu videle. 

Druženje smo nastavile promocijom novog RŽF izdanja, knjige Odri Lord – ZAMI: Novo čitanje mog imena. Zahvaljujemo se Katarini Lončarević i Đurđi Trajković na inspirativnom razgovoru o knjizi, kao i Ani Imširović Đorđević na vođenju razgovora. Svima koje/i su pribavile knjigu želimo da se nauživaju u štivu ovog leta, a ukoliko još nemate svoj primerak, javite nam se!

Usledila je projekcija filma Duga resa kolektiva Škart, šarmantnog jednočasovnog ispitivanja kako to rese donose nevolje, a kako radost i ludost u svakodnevnici. Zahvaljujemo se kolektivu Škart, kao i protagonistkinji filma, Milici Savić Mici, najpre zbog učešća u festivalu, a zatim i zbog tombole kojom su nas iznenadili, tokom koje je publika dobila svoje posebne rese dizajnirane za kvake. 

Veliko hvala i Jugoslavu Hadžiću iz Hleb teatra, koji nam je izveo dramski i muzički deo iz predstave Marija Ručara – jer i kad se radujemo i ludujemo, ne zaboravljamo na radnice, njihova skrajnuta i oteta prava, što su teme kojima se ova predstava bavi.

Kada se sunce već malo smilovalo da zađe, došao je najveseliji deo večeri uz igru Feministkinje Vs. Čovečanstvo. Smeh, olakšanje, povezivanje kroz igru, da sve i svi damo sebi malo oduška. Najsmešniji par karata svečano je proglašen po odluci nasumičnog žirija iz publike i nagrađen pionirskom kapom i maramom. Hvala dragoj saradnici Katarini Popović na fenomenalnom dizajnu karata (uz jednako fenomenalan dizajn postera za Radost ludost). Možda su karte bile smešne same po sebi, ali uz Katin moćni dizajn bile su i superseksi! 

Veče smo zatvorile takođe muzikalno – draga kantautorka Bojana Bulatović Bo razmrdala nas je svojim izborom pesama žena koje su potpune autorke svoje muzike, i hvala joj što nas je ispratila uz takve moćne tonove!

Za preukusne zalogajčiće između programa veliko hvala Bagel Бејгл!

Hvala i Bojani Janjić, koja nas je pratila tokom festivala i fotoaparatom lovila ključne trenutke.

Hvala još jednoj Bojani, Bojani Bojić, našoj volonterki koju ste susretale/i na RŽF štandu uz knjige, cegere i dragu nam donatorsku kutiju Cakanu – Bojana je celo veče strpljivo i posvećeno bila na visini zadatka! 

Kad već pomenusmo Cakanu, i ona je bila vredna. U kancelariju se vratila sa 25.030 dinara! Kako je ovo bila završnica naše kampanje „Neustrašivo, kreativno i lokalno“, sav novac koji je Cakana prikupila ove večeri biće usmeren upravo u te svrhe – ka jednoj od hrabrih lokalnih akcija koje će biti podržane kroz program Specijalni fokus. Uz donacije prikupljene tokom ukupne kampanje, stigle smo do nezanemarljive cifre od 116.030 dinara.

Zahvaljujemo se svima na donacijama, bilo onlajn, bilo direktno Cakani, jer tim donacijama, bez obzira na iznos, iznova iskazujemo gest solidarnosti sa izuzetno važnim aktivističkim borbama – zato slavimo svaki doprinos kao vetar u jedra!

Na kraju, hvala svim gošćama i gostima na druženju – jedva čekamo da se ponovo okupimo!