RWF Logo

Donatorska akcija: Neustrašivo, kreativno i lokalno!

Decenijama zajedno sanjamo o društvu bez desnice, nacionalizma, militarizma, rasizma, drugih regresivnih pojava i represije. Sanjati nije dovoljno i zato su svakodnevni otpor i borba ključni. Od svojih početaka pružamo finansijsku i drugu podršku feminističkim i progresivnim grupama u izgradnji boljeg društva. Program Specijalni fokus posebno je usmeren ka takvim vidovima podrške. I vi možete sanjati sa nama i biti podrška stvaranju pravednijeg sveta!

U toku je naša akcija Neustrašivo, kreativno i lokalno, kojom do 1. jula želimo da prikupimo 450.000 dinara – što je iznos jednog granta za program Specijalni fokus. 

O kakvoj neustrašivosti govorimo? 

Širom Srbije, žene su na prvim linijama odbrane u krizama, a krize, čini se, nikako da se završe. Neustrašivost pred problemima koji se mrse i usložnjavaju, neustrašivost kakva vodi aktivistkinje kroz svakodnevnicu već decenijama zahteva što širu podršku. Neustrašivost da se glasno govori, neustrašivost da se suprotstavi moćnicima, neustrašivost da se čitavi životi posvete borbama čak i kada se one čine nesavladivima, neustrašivost da se ohrabre druge, često marginalizovane žene. 

Kakve veze kreativnost ima sa time?

Kada stvarnost postavlja takve prepreke da se čini da smo u konstantnom mraku, okružene preprekama nesrazmerno snažnijim od nas, kreativnost je ta koja nam otvara puteve za dalju borbu. Kreativni izlazi iz problema, kreativna podrška koju pružamo jedna drugoj, kreativni i umetnički izraz kojim se hvatamo u koštac sa patrijarhatom i drugim nametima koji nas žuljaju. Podrška kroz Specijalni fokus je, između ostalog, i podrška kreativnim intervencijama i delovanju. 

A zašto posvećenost lokalu?

Među našim osnovnim principima i je i decentralizovana podrška. Kontinuirano zalazimo na geografski i društveno marginalizovane teritorije, gde su borbe gotovo uvek teže. Specijalni fokus takođe je namenjen podršci grupama koje drugi donatori ne primećuju, a koje direktno i efektno rade sa svojim okruženjem i poboljšavaju položaj žena i marginalizovanih grupa najbolje što umeju. Među njima ima kako iskusnih grupa, tako i novih i neformalnih kolektiva koji, uprkos važnim idejama i posvećenosti, teško dolaze do finansija neophodnih za rad. 

Kako ti možeš da doprineseš ovim borbama?

Doniraj! Sredstva prikupljena kroz ovu kampanju biće donirana jednoj lokalnoj grupi kroz program Specijalni fokus. Iznos donacije nije važan – doniraj u skladu sa svojim mogućnostima, a tvoja donacija će bez obzira na iznos biti uvažena kao značajan gest podrške i podsetnik da grupe nisu usamljene u svojim borbama. 

Imamo opciju jednokratnog ili redovnog mesečnog doniranja, opciju online ili klasičnog doniranja.

Raspričaj! Podeli informacije o našoj akciji i pozovi prijateljice/e, poznanice/ke, porodicu da se uključe. Što više ljudi se uključi, ne samo da će biti lakše prikupiti novac, već će biti šira mreža podrške i veća sigurnost aktivistkinja da ono što rade ima odjeka. 

Hvala unapred na uključivanju u akciju!