RWF Logo

Konkurs za stipendije “Žarana Papić” – novi rok je 30. septembar!

“Ono što je najvažnije, to je apsolutno stalno smišljati novo, na tolerantan, produktivan i pozitivan način stalno povezivati moguće kopče.”

Žarana Papić

Efektne borbe protiv raznovrsnih oblika represije moraju biti utemeljene u kopčama između teorije i prakse, znanja i delovanja, artikulacije i akcije. Znanje neophodno za progresivne borbe sve je ugroženije. Društvene nejednakosti sprečavaju brojne devojke i žene da steknu željena znanja, koja su i sistemski svakako skrajnuta. Ipak, ono malo što imamo držimo čvrsto, hrabreći i podržavajući devojke i žene u učenju kroz program stipendija “Žarana Papić”.

Program je namenjen prvenstveno polaznicama programa koji dugoročno doprinose razvoju i očuvanju znanja o ženskim/rodnim i mirovnim pitanjima. Prioritet imaju kandidatkinje za Master akademske studije politikologije – Studije roda na Fakultetu političkih nauka. U zavisnosti od dostupnosti sredstava, stipendije se mogu dodeliti i za druge relevantne programe. Prednost dajemo aktivistkinjama ženskih i progresivnih organizacija koje žele da nastave visoko obrazovanje. Pri odlučivanju posebno vodimo računa o kandidatkinjama iz deprivilegovanih grupa. 

Kopče dalje pravimo spajajući stipendistkinje sa organizacijama i aktivistkinjama – stipendistkinje se obavezuju da će po potrebi volonterski podržati ženske inicijative kojima je potrebna njihova ekspertiza. Ovime želimo ne samo da ojačamo veze između teorija i praksi već i da podstaknemo međugeneracijsku razmenu, snaženje pokreta i umrežavanje aktivistkinja i akademkinja. 

Po završetku programa, stipendistkinje su dužne da dostave izveštaj, odnosno svoj završni rad. 

Više informacija o programu, kao i prijavni formular pronaći ćete na ovom linku. Uz popunjen formular, neophodno je poslati i CV na adresu office@rwfund.org. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, možete nam se javiti na istu adresu. 

Rok za prijavu je 30. septembar do 16h.

Radujemo se vašim prijavama!