RWF Logo

KAKO DA SESTRE TO RADE NAJBOLJE 2 – konferencija za medije

ARTICLE

Rekonstrukcija Ženski fond održala je konferenciju za medije povodom edukativne kampanje Kako da sestre to rade najbolje 2

Tema konferencije koja se održala 30.11. u multimedijalnom centru Šok zadruga 2 u Novom Sadu, bila je Zašto je važno da postoji SOS ženski centar?“

A na konferenciju su govorile:

–       Zoe Gudović, PR menadžerka, Rekonstrukcija Ženski fond

–       Tanja Ignjatović, programska koordinatorka Autonomnog ženkog centra

–       Ivana Perić, koordinatrorka SOS Ženski centar Novi Sad

–       Marija Tomić, učesnica kampanje KDSTRN2

–       Melanija Lojpur, učesnica kampanje KDSTRN2

Ženske organizacije su još pre 25 godina osnovale prve SOS telefone u Srbiji. Danas u 18 gradova i opština širom Srbije postoje SOS telefoni, koji odgovaraju na preko 15,000 poziva godišnje. Dok se iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odugovlači, kalkuliše i manipuliše oko dodeljivanja nacionalnog broja za SOS, dok se na taj servis koji ženama znači i spašava živote gleda kao na jednogodišnji projekat a ne kao na dugoročnu društvenu odgovornost, ženske organizacije nalaze načine da održe servis funkcionalnim i da žene dobiju pomoć na vreme. Država se poigrava sa javnim nabavkama, briše i poništava dugogodišnji rad ženskih organizacija, preusmerava javne finansije na nabavke opreme i obuke operaterika, a da primot već POSTOJE razrađeni servisi koje ženske organizacije širom Srbije sprovode.

Prema planovima Ministarstva za socijalna pitanja uspostaviće se nov operativni centar koji će prikupljati podatke i prosleđivati ih nadležnim institucijama, kaže programska koordinatorka Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović.

Vi ćete imati tridesetak operatera, koji su rukovođeni upitnikom, što znači oni će biti ocenjivani na osnovu toga da li su prikupili sve podatke a ne da li su razumeli ženu i njene potrebe. I onda te podatke i razgovor snimaju, i ti podaci se prosleđuju autorizovanim ljudima iz ministarstava, zatim se šalje automatska poruka policiji. Šta ako policija izađe na teren a ne uradi ono što treba, šta ako se nakon intervencije nešto desi, šta ako je nasilnik iz tih institucija?“, postavlja pitanje Ignjatović.

Kampanja Kako da sestre to rade najbolje 2 se, između ostalog, problematizuje način prikupljanja, način upravljanja i trošenja javnog novca u kontekstu ženskih ljudskih prava. Stoga nam je važno šta se sa njim radi u slučaju nacionalnog SOS telefona.

Drugi aspekt KDSTRN kampanje je usmeren na razvijanje lokalne filantropije, kao načina podrške ženskom pokretu. Tokom konferencije najavljena je akcija prikupljanja sredstava za unapređenje rada SOS Ženskog centra iz Novog Sada, koja je održana 31.10. u kafe knjižari Nublu. Druga akcija koja je takođe organizovana u okviru KDSTRN2 kampanje održala se 28.10. u beogradskom klubu Ljubimac, gde su se sredstva skupljala za pomoć Suzani Milovanović, aktivistkinji iz Pirota.


 Saopštenje za medije možete da preuzmete ovde


Foto galeriju sa događaja možete da pogledate ovde:

[Best_Wordpress_Gallery id=”74″ gal_title=”001_KDSTRN2_PRESS”]