RWF Logo

Jody Williams (USA), dobitnica Nobelove nagrade za mir: “Militarizacija stravično raste.”

jody i zoe jos jedna


Na poziv Inicijative žena nobelovki (Nobel Women’s Initiative) i fondacije Kvinna till Kvinna koji je održan 16.11.2015. od 17 do 19 časova u hotelu Moskva, Rekonstrukcija Ženski fond je imala tu čast da prisustvuje i razmenjuje iskustva po pitanju izbegličke krize.

Po završetku sastanka postavile smo par pitanja dobitnici Nobelove nagrade za mir – Jody Williams (USA).

RŽF:Da li mislite da je važno investirati u ženska ljudska prava?

JW: Znate, to je zanimljivo – ima toliko političke retorike o značaju žena i mira i bezbednosti i izgradnje mira i značaju obrazovanja žena i devojaka, a istovremeno se finansijska podrška ženskim organizacijama koje svakodnevno rade na osnaženju drugih žena i pomeraju stvari unapred sve više smanjuje. Po meni je to suludo. To znači da su te reči samo puste reči, a ne i stvarnost u glavama političara.

U evropskim zemljama se trenutno krešu davanja ženskim organizacijama zbog izbegličke krize. Halo! Upravo te organizacije se trude da podrže i osnaže žene da se uključe u izgradnju i očuvanje mira itd. Dakle, ako rešavate humanitarnu krizu koju je potrebno rešiti – brzo i odmah, mada mi pokušavamo i dugoročno – i istovremeno krešete davanja, to bitno otežava stvar. Moj predlog: skrešite jebeni vojni budžet. Nemojte da kupite novi avion – dajte taj novac ženskim organizacijama koje se trude da promene stvari.

RŽF: Ali današnji trend podrazumeva sve veća ulaganja u naoružanje…

JW: Da, znam, militarizacija stravično raste. Naravno, i u mojoj zemlji…

RŽF: Smatrate li da je važno da postoje ženske feminističke fondacije i zašto?

JW: Mislite, feminističke fondacije koje daju novac ženama? Apsolutno. Feminističkoj fondaciji je potpuno jasan ključni značaj ženskog rada na podržavanju i promovisanju ženskih ljudskih prava. Feministkinje shvataju da podrška i promovisanje ljudskih prava žena u stvari znači podršku i promovisanje ljudskih prava svih. To je suština. Za kraj ću samo reći da su dvojica mojih omiljenih muških dobitnika Nobelove nagrade za mir – Nadbiskup Tutu i Njegova Svetost Dalaj Lama – a obojica su sjajna i vrlo dobra ljudska bića – mnogo puta rekli nešto poštovanja vredno, a to je da muškarci milenijumima uništavaju život i da je vreme da muškarci ostanu po strani i puste žene da počiste taj džumbus.

RŽF: Hvala.

JW: Nema na čemu.


zoe i jody


Intervju vodila : Zoe Gudović

Prevod: Ana Imširović Đorđević

Foto: Milica Miražić