RWF Logo

Poziv: Prisustvo u životu!

Rekonstrukcija Ženski fond poziva vas na performans
Prisustvo u životu!

Rekonstrukcije Ženski fond pokrenula je program Solidarnost romskih devojaka i devojčica” koji je zamišljen kao dugoročan edukativan proces sa idejom otvaranja  “prostora” u kome mlade devojke iz različitih gradova i mesta sa juga  Srbije uče zajedno i jedne od drugih, o drugima i o sebi. Zamišljeno je da to bude prostor deljenja, razmene, kreativnosti i zabave.

Ovo je treća godina edukativno-umetničkog programa koji je obuhvatio interesovanja devojaka iz Pirota, Vlasotinca i Niša, na radionicama, vežbama i predavanjima, od video aktivizma, pitanja obrazovanja, diskriminacije i migracija, do nasilja, ranih brakova i seksualnosti. Grupa se nedavno proširila drugaricama iz Vladičinog Hana i Predejana. 

U okviru programa  imamo čast da ugostimo umetnice iz Argenitne i Brazila Anu Woolf i Veru Ribeiro koje će podeliti iskustvo o radu u svom okruženju i podstaći učesnice na promišljanje rada na svom telu, glasu, stavu.

Svakoga dana pronaći ćemo nova vrata s kojima se borimo, kroz koja prolazimo. Nova mesta za prolaz, za ples, za ostanak, za korak.

Ana Woolf

Performans Prisustvo u životu! su izvele učesnice sedmodnevnog procesa sa Anom Woolf i Verom Ribeiro, romske devojke i devojčice iz Niša, Vlasotinca, Pirota i art aktivistkinje iz grupe Act Women iz Beograda.

Film o projektu koji je uradila Nada Pleskonjić možete da pogledate ovde.

Performans Prisustvo u životu! izvode učesnice sedmodnevnog procesa sa Anom Woolf i Verom Ribeiro, romske devojke i devojčice iz Niša, Vlasotinca, Pirota i art aktivistkinje iz grupe Act Women iz Beograda.
Rekonstrukcija Ženski fond u saradnji sa Pozorištem Lutaka Niš, SOS za žene i decu žrtve nasilja Vlasotince, Ternipe i Žene juga iz Pirota pozivaju na prisustvo i gledanje performansa koji se igra u sledećim terminima:
  • 25. jul u 20:00 – Niš
  • 26. jul u 11:00 – Pirot
  • 27. jul u 11:00 – Vlasotince

Prisustvo u životu poster

_____________________________________________________

  • Ana Vulf (Ana Woolf) Argentina. Pedagoškinja, glumica, rediteljka. Studiralana Dramskom fakultetu Buenos Airesa, zatim Stanislavski metod, Vladimir Trepliekov – Moskovski nacionalni pozorišni fakultet; plesni teatar, tehnika Tadašija Suzukija; Sotiguje Kojate i Joši Oida (kompanija Pitera Bruka); Ariana Mnoučkina. Ples: tehnika Marte Grejem, tango, milonga i bailes de salon i latinoamerički ritmovi. Godine 1996. sreće Džuliju Varli iz Odin teatra i 1999. se seli u Dansku gde uči kod Džulije i prati rad Odin teatra. Sledeći osnovne principe  Međunarodne škole pozorišne antropologije, Ana razvija  treninge zasnovane na orijentalnimtehnikama i latinoameričkim ritmovima. Drži radionice širom sveta. Kao pozorišna rediteljka radila je u Norveškoj, Francuskoj, Argentini, Brazilu, Danskoj. Suosnivačica i umetnička direktorka mreže Magdalena – Druga generacija, latinoameričke mreže žena u savremenim umetnostima. www.themagdalenaproject.org, www.anawoolf.com.ar
  • Vera Ribeiro, Brazil. Diplomirala Istoriju i izvođačke umetnosti. Glumačku karijeru započinje u Rio de Žaneiru 1979. Radila sa grupama Navegando i Centro de Demolição e Construção do Espetáculo do 1991, kada zajedno sa drugim glumicama osniva prvu žensku klovnovsku trupu u Brazilu As Marias da Graça. Na osnovu iskustva sa mrežomMagdalena, 2012. započinje solo projekat. www.asmariasdagraca.com.br
  • ACT Women je feministička umetničko-aktivistička grupa. Polazeći od ključne ideje feminističke teorije da je privatno političko, odlučile smo da kombinovanjem umetničkih i aktivističkih sredstava (kao suštinski srodnih) i spajanjem našeg aktivističkog i pozorišnog iskustva delujemo u pravcu stvaranja  javnog prostora aktivističkog delovanja kroz forme umetnosti. Smatramo da je to značajan način da se dopre do ljudi / javnosti, koji premošćuje jaz i prevazilazi prepreke koje ponekad postoje između ženskih grupa i šire javnosti. www.actwomen.org
  • Rekonstrukcija Ženski fond je prva lokalna ženska fondacija u Srbiji. Kroz svoje programe podržava aktivnosti usmerene na puno ostvarenje ženskih ljudskih prava, aktivističko akademsku razmenu, pacifistički/antimilitaristički angažman, saradnju i solidarnost. www.rwfund.org