RWF Logo

Solidarnost Romskih devojaka i devojčica


Kao deo programa Specijalni fokus, Solidarnost Romskih devojaka i devojčica je edukativni program koji Rekonstrukcija Ženski Fond  od 2011. godine  organizuje na jugu Srbije i u kome je do sada učestvovalo preko  četrdeset Romskih devojaka i devojčica, uzrasta od 14 do 21 godine iz Niša, Jelašnice, Pirota, Vlasotinca, Vranja, Bujanovca, Aleksinca, Vladičinog Hana, Predejana, Grejača. Posvećen je kreiranju otvorenog prostora za aktivno učenje, sticanje znanja i veština, za  izražavanje kroz umetnost  sopstvenih iskustava, energija,  osećanja i sećanja, potreba i mišljenja , kao i pitanja upućenih kako svom najbližem okruženju, tako i široj javnosti. Kroz ovaj program, devojke i devojčice su se osnažile da iskorače javno, da podignu svoje često utišane glasove (jer su Romkinje, jer su mlade, jer su žene, jer su siromašne) i to na teme o kojima možda nikada ranije nisu govorile, da se druže, povezuju i budu podrška jedna drugoj, da upoznaju različite umetnice/ke i aktivistkinje.

U 2012, u okviru programa, a u saradnji sa rediteljkom i političkom aktivistkinjom iz Kolumbije, Patrisijom Arizom,  na osnovu pojedinačnih priča i sećanja devojaka, nastao je kolektivni performans Pasarela kao “odbrana različitosti tela, veličina, godina, tradicija, izbora, glasova, vizija i načina razmišljanja žena”. Glavne glumice su učesnice programa i članice umetničko – aktivističke grupe Act Women iz Beograda. Kroz priču o nasilju prema ženama, silovanju u ratu,  preranoj udaji,  kultu nevinosti,  lezbejstvu, femicidu, životu i borbi na margini, ovaj performans promoviše osnaživanje, empatiju, iskorak iz izolacije, protest i zahtev da… “Nastavim sa školovanjem”, “Da biram koga ću da volim”, “Da menjam svoje ranije donete odluke”, “Da budem debela”… Performans je nastavio svoj život kroz istoimeni film “Pasarela” čiji trejler možete da pogledate ovde.

Tokom sedam dana jula 2014. godine, zajedno sa Anom Vulf, umetnicom iz Argentine, Verom Ribeiro, umetnicom iz Brazila i svojim starim dugaricama iz Act Women, devojke su, kroz razmenu  najrazličitijih iskustava, učestvovale u procesu promišljanja odnosa prema svom telu, glasu i stavu i učile se odgovornosti prema istim. Njihovim zajedničkim radom nastala je predstava “Prisustvo u životu” koja je do sada izvedena u Pozorištu Lutaka u Nišu i Romskim naseljima u Vlasotincu i Pirotu.

Kao što kaže Ana Vulf , “Svakog dana pronaći ćemo nova vrata s kojima se borimo, kroz koja prolazimo. Nova mesta za prolaz, za ples, za ostanak, za korak.” Solidarnost (i entuzijazam i rešenost) Romskih devojaka i devojčica će ta vrata uvek držati širom otvorena.