RWF Logo

Pasarela!

pasarela-poster

Rekonstrukcija Ženski fond vas poziva na premijeru filma PASARELA!
Sreda, 29.maj u 20:00, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11.

 Umetničko angažovani film PASARELA dokumentuje rad na istoimenoj predstavi koja je nastala u saradnji Rekonstrukcije Ženski fond i kolumbijske rediteljke Patricie Arize. Film govori o preplitanju društvenih fenomena kao što su nasilje nad ženama, prerana udaja, ubistvo žena, životi i borba na margini. Film PASARELA poziva na promišljanje i odgovornost za vlastite živote, daje glas i pokret u borbi za bolju budućnost!

Pasarela  je odbrana različitosti tela, veličina, godina, tradicija, izbora, sećanja, glasova, vizija i načina razmišljanja žena. (Patricia Ariza)

U filmu glavne glumice su učesnice procesa sa Patriciom Arizom, romske devojke i devojčice iz Leskovca, Niša, Vlasotinca, Pirota, Vranja i Bujanovca i art aktivistkinje iz grupe Act Women iz Beograda.

Igraju:
Adaleta Maksud, Aleksandra Demirović, Ana Imširović Đorđević, Biljana Rakočević, Ivana Gorunović, Melisa Ajdarević, Milena Milošević , Milica Dejković, Nena Ramić, Slađana Rackov, Snežana Ramić, Stela Ramić, Svetlana Šarić, Tamara Mitić, Vesna Bujošević, Zoe Gudović, Zora Đemić, Zorica Nikolić
Režija i montaža filma: Vladimir Šojat

Kreativni tim programa PASARELA:

  • Patricia Ariza: režija i originalna ideja
  • Catalina García: asistentkinja režije i videografija
  • Carlos Satizábal: muzika i dizajn zvuka
  • Tehnika: Neven Bujošević
  • Produkcija: Rekonstrukcija Ženski fond
  • Zahvalnost: Kulturni centar Rex 

Rekonstrukcije Ženski fond pokrenula je program Solidarnost romskih devojaka i devojčica  koji je zamišljen kao dugoročan edukativan proces sa idejom otvaranja “prostora” u kome mlade devojke iz šest gradova (Leskovac, Niš, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bujanovac) uče sa drugima i od drugih, o drugima i o sebi , o sličnostima, ali i razlikama sa svojim vršnjakinjama, uz razumevanje da razlike mogu da spajaju ljude i da se sagledavaju mogućnosti za promene u vlastitom životu kroz smanjenje izolovanosti. Zamišljeno je da to bude prostor deljenja, razmene, kreativnosti i zabave.

Program Rekonstrukcije Ženski fond Solidarnost romskih devojaka i devojčica su finansijski podržali:  Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshal Fund of the United States i Ambasada Kraljevine Holandije; Open Society Foundation, Arts and Culture Program; Global Fund for Women; Charles Stewart Mott Foundation; Oak Foundation; Mama Cash.