RWF Logo

Performans “Pasarela”!

pasarela-news+logo

Rekonstrukcija Ženski fond poziva vas na performans PASARELA!

Nedelja 1.jul u 20:00, Galerija “Srbija”, Trg Kralja Milana br.13, Niš

Pasarela je odbrana različitosti tela, veličina, godina, tradicija, izbora, sećanja, glasova, vizija i načina

razmišljanja žena.

Kreativni tim programa:

Patricia Ariza: režija i originalna ideja

Catalina García: asistentkinja režije i videografija

Carlos Satizábal: muzika i dizajn zvuka

Performans izvode učesnice procesa sa Patriciom Arizom, romske devojke i devojčice iz Leskovca, Niša, Vlasotinca, Pirota, Vranja, Bujanovca, Aleksinca i art aktivistkinje iz grupe Act Women iz Beograda.

Pasarela je pripremana i izvođena sa ženama u Bogoti u Kolumbiji, u Sevilji u Španiji, u Guanahuatu u Meksiku, u Tokiju u Japanu, u Limi u Peruu – i sada u Srbiji.

Rekonstrukcije Ženski fond pokrenula je program “Solidarnost romskih devojaka i devojčica” koji je zamišljen kao dugoročan edukativan proces sa idejom otvaranja “prostora” u kome mlade devojke iz šest gradova (Leskovac, Niš, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bujanovac) uče sa drugima i od drugih, o drugima i o sebi , o sličnostima, ali i razlikama, sa svojim vršnjakinjama, uz razumevanje da razlike mogu da spajaju ljude i da se sagledavaju mogućnosti za promene u sopstvenom životu kroz smanjenje izolovanosti. Zamišljeno je da to bude prostor deljenja, razmene, kreativnosti i zabave.

U okviru programa imamo čast da ugostimo umetnice i umetnika iz Kolumbije. Patricia Ariza,Catalina García i Carlos Satizábal će podeliti iskustvo rada u svom okruženju, kao i podstaći na razmišljanje zašto je kultura otpora neophodna u zemljama koje su represivne, militantne i gde su korupcija i kriminal sveprisutni.

Patricia Ariza je jedna od najznačajnijih žena u savremenom teatru Latinske Amerike. Patricia je režiserka, glumica, scenaristkinja, pesnikinja i dizajnerka. Suosnivačica je legendarnog Teatro La Candelaria, pozorišta koje postoji već 46 godina. Predsednica je i Corporación Colombiana de Teatro. (www.teatrolacandelaria.org.co)

Catalina García je video umetnica i filmska montažerka.

Carlos Satizábal je pesnik, muzičar, režiser i glumac. Vanredni je profesor Universidad Nacional de Colombia. Sa Patriciom Arizom je osnovao pozorišnu trupu Rapsoda Teatro.

ACT Women je feminističko umetničko-aktivistička grupa. Polazeći od ključne ideje feminističke teorije da je privatno političko, javno, odlučile smo da kombinovanjem umetničkih i aktivističkih sredstava (kao suštinski srodnih) i spajanjem našeg aktivističkog i pozorišnog iskutva delujemo u pravcu stvaranja jedinstvenog javnog prostora aktivističkog delovanja kroz forme umetnosti. Smatramo da je to značajan način dopiranja do ljudi / javnosti, koji premošćava jaz i prevazilazi prepreke koje ponekad postoje između neformalnog sektora, odnosno ženskih grupa i šire javnosti.

Rekonstrukcija Ženski fond je prva lokalna ženska fondacija u Srbiji. Kroz svoje programe podržava aktivnosti usmerene na puno ostvarenje ženskih ljudskih prava, akademsku razmenu, pacifistički/antimilitaristički angažman, saradnju i solidarnost.

Organizovano u saradnji sa Galerijom Savremene Likovne Umetnosti u Nišu i Centrom za empirijske studije kulture jugostočne Evrope.


Program Rekonstrukcije Ženski fond Solidarnost romskih devojaka i devojčica su finansijski podržali: Balkan Trust for Democracy, a project of German Marshal Fund of the United States i Ambasada Kraljevine Holandije. Pasarela je delom finansirana od strane Open Society Foundations, Arts and Culture Program.