RWF Logo

Feministička prava i lezbejske slobode

Rekonstrukcija Ženski fond, Centar za ženske studije i Kulturni centar Rex pozivaju na javni razgovor o istoriji lezbejskog pokreta, lezbejskoj solidarnosti među različitima, feminističkoj žudnji za slobodom.

FEMINISTIČKA PRAVA I LEZBEJSKE SLOBODE
Džoan Nestl i Diana Oto

Kulturni centar Rex, Jevrejska 16
25. april 2011. u 18:00


FPLS


Moderiraju: Adriana Zaharijević i Lepa Mlađenović

Prevode: Nina Đurđević Filipović i Danijela Živković

  • Džoan Nestl (Joan Nestle) legendarna femme lezbejka spisateljica, osnivačica je prve Lezbejske arhive u Njujorku koja je počela kao grupa za podršku lezbejki 1974. u stanu Joan Nestl i njene tadašnje partnerke Debore Edel. Autorka je više knjiga o lezbejskoj žudnji, lezbejskoj ljubavi, butch i femme odnosu i drugim političkim temema lezbejki. Poslednjih godina je blogerka o raznim političkim  temama. Sa partnericom Dianom Oto živi u Melburnu, gde je aktivistkinja Žena u crnom u suprotstavljanju Izraelskom i SAD režimima u postojećim konfliktima. (joannestle.com)
  • Diana Oto, (Diana Otto) dugogodišnja je feministička profesorka ženskih prava na Univerzitetu u Melburnu. Feministički aktivizam je počela u Centru za silovane žene i na SOS telefonu u Australiji, a kasnije u Socijalističkom feminističkom kolektivu, u feminističkim izdavačkim akcijama. Trenutno otvara pitanja o feminističkoj i lezbejskoj intervenciji u međunarodnom pravu i o solidarnosti medju diskriminisanima. (joannestle.com/diotto/dilounge.html)
  • Centar za ženske studije, Beograd (zenskestudie.edu.rs) već dvadeset godina omogućava alternativnu nastavu, razvija feminističku teoriju i podstiče feminističku praksu u Srbiji.
  • Rekonstrukcija Ženski fond (rwfund.org) je prva lokalna ženska fondacija u Srbiji. Kroz svoje programe podržava aktivnosti usmerene na puno ostvarenje ženskih ljudskih prava, akademsku razmenu, pacifistički/antimilitaristički angažman, saradnju i solidarnost.
  • Rex (rex.b92.net)  je centar za savremenu umetnost i angažovanu kulturnu praksu. Zajednički cilj REXovih projekata je da se osnaže i ohrabre pojedinci, grupe i inicijative da izraze i realizuju svoje ideje, i da, razvijajući razumevanje za društvene odnose, koriste svoje znanje i veštine na kreativan način.