RWF Logo

Subota, 20:00, Magacin: Postajanje ženom u cyber prostoru!

Susret u feminističkoj realnosti!

Subota 20. novembar u 20:00, Magacin u Kraljevića Marka 4:

Postajanje ženom u cyber prostoru!

Imate prilike da se susretnete sa angažovanim remiksom promišljanja feminističke denormativizacije prošlih, sadašnjih, budućih i mogućih (i)storija. 


POZIVNICA POSTAJANJE ZENOM_fin-2


Predstavlja:

Adriana Zaharijević, feministkinja i filozofkinja, autorka knjige Postajanje ženom

Gošće:

  • Helen Varley Jamieson, cyberqueen, Novi Zeland
  • Milica Gudović, feministkinja i aktivistkinja, Beograd
  • Ana Vilenica, istoričarka i teoretičarka umetnosti, Pančevo (live iz Štutgarta)
  • Miljana Perić, cyberumetnica, Beograd

Ženom se niti rađa, niti se njome u nekom trenutku, jednom i zauvek, postane. Postajanje ženom treba razumeti kao pokušaj da se objasne dve stvari: modusi, strategije i otpori talogu koji nazivamo “ženom”/”muškarcem”, i činjenicu da zahtev da se govori i misli u ime jednog identiteta – pa bio to i istorijski marginalizovan identitet žene – nužno povlači isključivanja i hijerarhije. Adriana Zaharijević

Adriana Zaharijević, diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, specijalizirala i magistrirala na Fakultetu političkih nauka, na kojem trenutno radi svoju doktorsku disertaciju. Urednica je na Trećem programu Radio Beograda i koordinatorka u Centru za ženske studije i istraživanje roda. Bavi se političkom filozofijom, feminističkom teorijom i istorijom XIX veka.

Helen Varley Jamieson, spisateljica, pozorišna i cyber umetnica sa Novog Zelanda. Magistrirala je istaživanjem onoga što radi u praksi – cyberformance –  live performans na  internetu.  Kreirala je samostalne i zajedničke performance (online i off-line), a od 2003 vodi web-based cyberformance platformu UpStage.

Ana Vilenica, istoričarka i teoretičarka umetnosti, kustoskinja i performerka. Živi i radi u Pančevu.

Miljana Perić, profesorka muzičke umetnosti, sajberumetnica, doktorantkinja na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u BG. Bavi se teorijom i praksom aktivističke umetnosti u digitalnom okruženju.

Milica Gudović – feministkinja i aktivistkinja, Beograd.


Knjiga Postajanje ženom”  je objavljena u programu Edukacija za kritične teme Rekonstrukcije Ženski fond.

Edukacija za kritične teme je program koji  sa ženskim grupama, koje rade u različitim oblastima, organizuje diskusije, edukativne programe, publikacije o suprotstavljanju konzervativnim tendencijama, o sistemskom urušavanju osnova za primenu ženskih ljudskih prava i o prevenciji od izolacije i zaštiti ženskih grupa i aktivistkinja. Sve publikacije, filmovi i ostala izdanja, čija je izrada podržana od strane RŽFonda u okviru programa Edukacija za kritične teme, koriste se kao edukativni materijal.


 www.rwfund.org


Hvala Teoriji koja hoda i Domu Omladine na prostoru i tehnici!