RWF Logo

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 2005

Autonomni ženski centar, mreža SOS telefona i ženskih grupa Srbije, Žene na delu, i Rekonstrukcija Ženski fond su i ove godine organizovali kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Ovogodišnja Kampanja bila je posvećena promovisanju od skoro usvojenih mera zaštite protiv nasilja nad ženama koje su deo Porodičnog zakona, kao i sankcija za kršenje ovih mera, predviđenih Krivičnim zakonom. Kampanja pod sloganom “Crveni karton za nasilnike. Mere zaštite od nasilja postoje.” organizovana je u 50 gradova u Srbiji: Pirot, Negotin, Novi Pazar, Leskovac, Vlasotince, Bor, Majdanpek, Vranje, Trstenik, Kruševac, Dimitrovgrad, Valjevo, Kragujevac, Užice, Vršac, Zrenjanin, Velika Plana, Sombor, Požega, Loznica, Pančevo, Kikinda, Subotica, Prijepolje, Vrbas, Prokuplje, Požarevac, Zaječar, Priboj, Nova Varoš, Niš, Smederevo, Smederevska Palanka, Bajina Bašta, Arilje, Čajetina, Novi Sad, Lebane, Kosjerić, Donji Milanovac, Jagodina, Knjaževac, Ćuprija, Šabac, Seleuš, Knjaževac, Aranđelovac, Sremska Mitrovica i Beograd. Za potrebe Kampanje štampani su plakati (u tiražu od 2000 primeraka) i pamfleti (u tiražu od 50.000 primeraka) koji su sadržali mere zaštite od nasilja kao i kontakte svih ženskih nevladinih organizacija uključenih u mrežu SOS telefona i Skloništa u Srbiji. Dizajn plakata i pamfleta uradila je Marije Vidić, članice ženske grupe “Žene na delu” iz Beograda

Takođe su urađeni i TV spot (u režiji Jelene Marković) i radio džingl, u trajanju od 20 sekundi. Spot i džingl su tokom Kampanje emitovani na 98 medija, što predstavlja 10% od ukupnog broja medija u Srbiji. U Beogradu je dobijeno medijsko sponzorstvo od 6 televizijskih i 10 radio stanica za besplatno emitovanje spota i džingla, i od 15 štampanih medija za objavljivanje oglasa, kao promotivnog materijala Kampanje. U ostalim gradovima Srbije, spot i džingl su emitovani na 25 TV i 36 radio stanica, a oglas je objavljen u 6 lokalnih listova, s tim što je uz jedno od izdanja lista “Užičke vesti”, podeljeno1000 primeraka pamfleta. Izvesno je da je broj medija koji su podržali Kampanju znatno veći, s obzirom da je svaka od lokalnih ženskih grupa takođe kontaktirala različite lokalne medije i uspela da od njih dobije medijsko sponzorstvo.

Kao i svake godine, Žene na delu i ACT Women, izvele su ulične performanse, ovog puta u 8 gradova u Srbiji ( Beograd, Velika Plana, Leskovac, Zrenjanin, Užice, Valjevo, Sombor i Grocka). U performansu je prikazana neefikasnost institucija u rešavanju problema nasilja nad ženama i tražena je dosledna primena mera zaštite iz Porodičnog zakona. Reakcije publike koja se okupljala na gradskim trgovima, gde su performansi izvođeni, bile su odlične.

U okviru Kampanje, ove godine su ženske grupe u saradnji sa Glasom razlike, organizovale Okrugle stolove u 5 gradova (Velika Plana, Leskovac i Vlasotince, Užice, Valjevo i Sombor) s ciljem stimulisanja i/ili produbljivanja saradnje između institucija i nevladinih organizacija u borbi protiv nasilja nad ženama.

Ženska organizacija za zaštitu prava i podršku žena i dece sa invaliditetom “Iz kruga”, takođe je, kao doprinos ovogodišnjoj Kampanji, snimila radio džingl s ciljem osnaživanja invalitkinja da se bore za svoja prava. Džingl je emitovan na skoro 30 radio stanica širom Srbije.

I ovog puta posebno ističemo volonterski rad svih organizacija koje su učestvovale u Kampanji i svima se zahvaljujemo.