RWF Logo

Konkurišite za stipendiju ŽARANA PAPIĆ – novi rok je 8. jun!

Idemo u još jedan krug podrške devojkama i ženama u sticanju znanja iz oblasti studija roda/ženskih studija, mirovnih studija, ali i drugih oblasti koje će snažiti njihove feminističke perspektive i prakse!

Tendencija umanjivanja dostupnosti progresivnih znanja na različitim obrazovnim nivoima, pa čak i brisanja određenih znanja odavno nisu vest. Nisu vest ni borba i istrajnost u našoj podršci za pristup takvim znanjima – gotovo dve decenije dodeljujemo stipendije „Žarana Papić“, namenjene prvenstveno aktivistkinjama (ali ne samo njima) feminističkog i drugih progresivnih pokreta, pogotovo u slučajevima kada programi za koje se prijavljuju pospešuju njihovo aktivističko delovanje. 

Stipendijama želimo da podržimo devojke i žene u sticanju, proizvodnji i deljenju znanja od kog se slobodnije diše, znanja koje evoluira i prevodi se u praksu, zaraznog znanja koje podstiče na kolektivno promišljanje i akciju. U stezanju obruča oko čitavog društva, jedino temeljnim znanjem možemo osvajati slobode i, kako je govorila Žarana Papić, prekoračivati granice

Pri dodeli stipendija, prednost imaju aplikantkinje koje se prijavljuju za Master studije roda na Fakultetu političkih nauka, dok se u skladu sa dostupnim sredstvima podržavaju i aplikantkinje za druge programe. Pri odabiru kandidatkinja solidarno dajemo prednost onima koje žive u deprivilegovanim uslovima. 

Posebno smo ponosne što program stipendija „Žarana Papić“ više nije samo naš – program ima podršku šire zajednice, brojnih pojedinačnih donatorki i donatora koje/i su svojim doprinosima iskazali razumevanje za nezavidno stanje obrazovanja u zemlji i posebno nepovoljnog položaja devojaka i žena u obrazovanju. Ovu solidarnu praksu nastavljamo sve dok bude bilo potrebe – dok obrazovanje ne bude sistemski dostupno svima podjednako!

Prijavite se za stipendije do 8. juna do 16:00 na adresu office@rwfund.org. U mejlu nam pošaljite svoj CV i popunjen formular za prijavu. 

Još informacija o stipendiji i prijavni formular naći ćete ovde.

Radujemo se vašim prijavama!