RWF Logo

Helen Varley Jamieson: Feminističke i umetničke organizacije čine znatno više da od sveta naprave bolje mesto!

helen-varley


Program feminističke filantropije i naše rubrike One nas inspirišu i motivišu nastavljamo kroz predstavljanje cyber umetnice Helen Varley Jamieson.

Pored toga što Helen radi kao spisateljica, performerka, rediteljka i producentkinja sa Novog Zelanda, ono što je specifično u njenom radu je lansiranje forme cyberformansa. Helen putem interneta i platforme Up stage povezuje sve tačke sveta, gde svako može da uzme učešće u performansu koji se kreira. Trenutno Helen živi u Minhenu gde pokreće Magdalena München, akciju koju možete da pratite preko Interneta, posetitite programe i podržite.

Mi smo joj postavile par pitanja:

Zašto je važno organizovati feminističke festivale i okupljanja?

Zato da bismo mi feministkinje mogle da se okupljamo u sigurnim prostorima u kojima možemo da delimo i razmenjujemo i i učimo jedne od drugih, podržavamo jedna drugu i razmišljamo o tome gde smo sada i zašto nam je feminizam još uvek potreban. Verujem da nam je još potreban i da je trenutno posebno važan pošto smo u fazi tranzicije, ideološke, u Zapadnom svetu. Mi, kao feministkinje, imamo priliku da tu oblikujemo stvari za dobro svih. Trenutno u Minhenu radim na tome da ovde razvijem mrežu Magdalena projekta, organizujući male događaje s idejom dobijanja podrške za festival i vrlo je zanimljivo snalaziti se u odnosu drugačije kulture prema feminističkim događajima i videti kako feminističke organizacije ovde funkcionišu. Na mnogo načina su dosta dobro podržane, ali su i dosta institucionalizovane, a ja se pojavljujem kao autsajderka koja pokušava da uspostavi nešto novo, ograničenih jezičkih mogućnosti. Ali generalno ovde postoje interesovanje i podrška za Magdalenu.

Da li je važno ulagati novac u ženska ljudska prava, posebno u žensku umetnost?

… Verujem da je važno ulagati novac u ljudska prava svih. Ali u mnogim pitanjima koja se tiču ljudskih prava, žene i deca su u posebno lošoj poziciji, na primer u situaciji izbeglištva, pa je potrebno da se tretiraju kao specifična grupa koja će dobiti podršku. Umetnički projekti koji se tiču ljudskih prava važni su za podizanje svesti i doprinose promenama – mogu da skrenu pažnju i potaknu na razmišljanje o ovim pitanjima i podizanje svesti o njima. Ženska umetnost koja se bavi ženskim ljudskim pravima unosi u ta pitanja žensku perspektivu i to je nešto dragoceno što zaslužuje podršku.

Misliš li da je važno imati lokalne feminističke fondacije i da li znaš za neke feminističke fondacije?

Znam za jednu baš sjajnu fondaciju u Beogradu pod nazivom Rekonstrukcija ženski fond… (smeje se)… Da, znam mnoge feminističke organizacije koje rade mnogo sjajnih stvari na raznorazne načine, obično s vrlo malo novca. Isto važi za umetničke organizacije – dobijamo vrlo malo novca i njime činimo tako mnogo, a moramo mnogo više da pravdamo taj novac nego mnogo veće organizacije. Vidite Olimpijadu ili organizaciju FIFA na primer, s tim ogromnim budžetima i znatnim uticajem u svetu – i koliko korupcije tu biva otkriveno. Po mom mišljenju, feminističke i umetničke organizacije čine znatno više da od sveta naprave bolje mesto nego komercijalno orijentisane sportske organizacije poput pomenutih. Zato je od vitalnog značaja da imamo i podržavamo lokalne feminističke i umetničke fondacije. Još uvek upoznajem različite organizacije ovde u Minhenu, njihove međusobne odnose i podršku koju imaju.

Šta za tebe znači solidarnost?

Imati podršku, oslonac, preživeti u ekstremnim situacijama. Metaforički to je slika nečega vrlo zgusnutog, zbijenog – kao da uzmemo veliku vreću i nabijemo je tako da bude vrlo gusto napakovana i puna i čvrsta – solidna – to je trenutno neka moja predstava solidarnosti – zajedništva i međusobnog oslonca i podrške.

Podršku radova ili ljudi sa kojima možda čak nemate mnogo zajedničkog, ali ih podržavate zato što su vam socijalno ili politički važni. Na primer, u kontekstu Magdalene, zasnovane na pozorištu, mnogi smatraju da su moji sajberformansi (performansi uživo na Internetu) prilično uvrnuti, ali ih podržavaju zato što poštuju to što ja nešto njima radim. To je jedna od stvari koje volim kod Magdalene – poštujemo rad jedna druge i uviđamo značaj onoga što druge rade. To možemo u mreži Magdalena kao i među umetničkim i feminističkim organizacijama. Recimo, to što radiš sa ACT Women – iznosite poruku na ulicama – žene se istovremeno bave i političkim aktivizmom i umetnošću. Pravljenje takvih konekcija i konverzacija i sinergija znači da naše energije mogu da budu efikasnije nego kada same bijemo svoje bitke.

OK, hvala.

Intervju vodila : Zoe Gudović

Prevod : Ana Imširović Đorđević


helen-cyber