RWF Logo

Marjan Sax: Pitanje solidarnosti, a ne količine

marjan_sax_article

Na poziv Rekonstrukcije Ženski fond imale smo čast da ugostimo Marjan Sax, sjajnu aktivistkinju, feministkinju i osnivačicu poznate prve ženske fondacije Mama Cash (mamacash.org).

Marijan već više od trideset godina radi u neprofitnom sektoru i pruža savete i uputstva pojedincima/pojedinkama, fondacijama, neprofitnim organizacijama, bankama i preduzećima o tome kako da podrže i ulažu u društvene promene. Pored aktivizma u oblasti filantropije, Marjan pomaže ženama da steknu kontrolu nad svojim novcem, piše za holandske novine Financieel Dagblad i vodi Donator Akademiju koja pruža informacije, savete i obuku o strateškoj filantropiji.

Rekonstrukcija Ženski fond je ovom prilikom organizovala druženja/predavanja/obuku sa različitim grupama.

U saradnji sa Srpskim filantropskim forumom u prostorijama ISC-a (Institut za održive zajednice) održano je predavanje na temu “Važnost ulaganja u ženska ljudska prava!”.

U saradnji sa Ženama u crnom organizovale smo razgovor Marjan Sax sa aktivistkinjama ženskih grupa, na temu stanja ženskih ljudskih prava u Srbiji.

U sjajnom restoranu “Gnezdo”, Marjan Sax je predstavila našim prijateljicama koncept i važnost lokalne filantropije, i podsetila nas da ulaganjem u ženska ljudska prava mi ulažemo u promene u svetu.

Fotografije sa dešavanja možete videti na našoj Facebook stranci.

Pročitajte inspirativan intervju koji je Rekonstrukcija Ženski fond pripremila za vas. Hvala Marjan Sax!

RŽF: Šta je feministička filantropija?

Marjan: Mislim da je novac oruđe promene, koji možete da iskoristite na više različitih načina. Ulažući novac za društvene promene, menjate svet. Filantropija je to da vi učestvujete u promenama pomoću novca, a i time što ćete biti aktivne/i. Mogu uložiti svoju energiju, mogu uložiti svoju pamet, ali takođe mogu uložiti i novac. Ja mislim da bismo svi to morali. Ako imate novac koji možete potrošiti, naravno da ćete ga uložiti u stvari u koje verujete, prema kojima gajite strast, a to je za mene ženski pokret.

Imala sam takvu sudbinu, tu sreću, da nasledim određeni kapital. Uradila sam najbolju stvar koju sam mogla da uradim, i vrlo sam srećna kako je sve prošlo – investirala sam u žene. Zapravo, kada pričate da želite da promenite svet, želite da date ženama više prava, osnažite ih, vaše akcije ne osnažuju samo žene, one osnažuju ceo svet. Žene su od suštinske važnosti, one su vrlo bitan faktor za društvo i kada je ženama bolje, celom društvu je bolje. Žene žive društvenim životom, ne žive same, nego u društvenom okruženju. One žive sa porodicama, druže se sa drugim ženama, naravno i sa muškarcima. Kada se njihove pozicije poboljšaju, kada imaju obrazovanje, kada imaju više prava, znači da se poboljšava situacija za njihovu decu i njihovo okruženje. Eto načina na koji možete uložiti novac – uložite ga u žene i ženska prava. Zato što to ima veoma veliki uticaj na društvo u celini.

RŽF: Zašto su po tebi važni ženski fondovi?

Marjan: Novac je nejednako raspoređen širom sveta. Postoji mali procenat onih koji imaju mnogo novca i velika grupa onih koji imaju malo. To je nejednakost u pristupu novcu. Bogati bi, naravno, trebalo da daju više. Ja mislim da oni koji nemaju mnogo, mogu dati malo.

To je pitanje solidarnosti, a ne količine. U tom slučaju je značajno da pokažete, ne veliku svotu novca, nego da želite da podržite neku stvar, grupu i aktivnost. I ja mislim da su ženski fondovi neverovatno važan faktor za društvenu promenu, i mi svi bi trebalo da ih podržimo.