RWF Logo

Sećanje na Žaranu Papić

Centar za ženske studije i Rekonstrukcija Ženski fond
pozivaju na
SEĆANJE NA ŽARANU PAPIĆ
(2002-2012)
  Centar za kulturnu dekontaminaciju/ Paviljon Veljković, Birčaninova 21, 10. septembar 2012. u 20:00

 
Žarana Papić (1949-2002) bila je naša istaknuta feministička antropološkinja, teoretičarka, politička aktivistkinja, koja je svojim delom kreirala feminizam u Jugoslaviji i koja se istrajno borila protiv svakog oblika nacionalizma.

Knjiga Žarane Papić “Tekstovi 1979-2002” predstavlja presek kroz njeno delo. U njoj je sabrano 18 tekstova, dva intervjua i puna bibliografija njenih objavljenih radova. Knjigu koju zajedno izdaju Centar za studije roda i politikeRekonstrukcija Ženski fond i Žene u crnom, priredile su Adriana ZaharijevićDaša Duhaček i Zorica Ivanović.

Eksperimentalni film “To je moj izveštaj vama” sadrži citate i autentične audio materijale iz Žaraninih tesktova, razgovora i predavanja. Žarana Papić je bila politička aktivistkinja koja nas je sopstvenim radom obavezala da nastavimo da se suprotstavljamo fašizmu i nacionalizmu. Film je preveden i na znakovni jezik sa idejom kontinuiranog preispitivanja misli i jezika. “To je moj izveštaj vama” režirao je Vladimir Šojata, znakovna interpretatorka Vera Jovanović. Produkcija i ideja za film – Rekonstrukcija Ženski fond.

Centar za ženske studije, Beograd (www.zenskestudie.edu.rs) već dvadeset godina omogućava alternativnu nastavu, razvija feminističku teoriju i podstiče feminističku praksu u Srbiji.


Stipendije Žarana Papić (www.rwfund.org)

Stipendije Žarana Papić  je program finansijske podrške aktivistkinjama/ akademkinjama za sticanje znanja,regionalnu i globalnu razmenu iz oblasti rodnih/ženskih pitanja. Najveći broj stipendija, Rekonstrukcija Ženski Fond dodeljuje za specijalističke, magistarske i doktorske Ženske studije u zemlji, kao i za pojedine značajne  obrazovne rodne i mirovne programe u inostranstvu (Democracy and Diversity, Letnji institut u Vroclavu i Međunarodni institut za mirovno obrazovanje koji organizuje Teachers College Univerziteta u Kolumbiji).

POZIVNICA_ZARANA.preview