RWF Logo

Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” 2009

Autonomni ženski centar, mreža SOS telefona i ženskih grupa Srbije, Žene na delu i Rekonstrukcija Ženski fond su i ove godine organizovali kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

16dana_2009

Ovogodišnja Kampanja bila je posvećena promovisanju od skoro usvojenih mera zaštite protiv nasilja nad ženama koje su deo Porodičnog zakona, kao i sankcija za kršenje ovih mera, predviđenih Krivičnim zakonom. Kampanja izvedena pod sloganom “Crveni karton za nasilnike. Mere zaštite od nasilja postoje” organizovana je u 50 gradova u Srbiji: Pirot, Negotin, Novi Pazar, Leskovac, Vlasotince, Bor, Majdanpek, Vranje, Trstenik, Kruševac, Dimitrovgrad, Valjevo, Kragujevac, Užice, Vršac, Zrenjanin, Velika Plana, Sombor, Požega, Loznica, Pančevo, Kikinda, Subotica, Prijepolje, Vrbas, Prokuplje, Požarevac, Zaječar, Priboj, Nova Varoš, Niš, Smederevo, Smederevska Palanka, Bajina Bašta, Arilje, Čajetina, Novi Sad, Lebane, Kosjerić, Donji Milanovac, Jagodina, Knjaževac, Ćuprija, Šabac, Seleuš, Knjaževac, Aranđelovac, Sremska Mitrovica i Beograd.

Za potrebe Kampanje štampani su plakati (u tiražu od 2000 primeraka) i pamfleti (u tiražu od 50.000 primeraka) koji su sadržali mere zaštite od nasilja kao i kontakte svih ženskih nevladinih organizacija uključenih u mrežu SOS telefona i Skloništa u Srbiji. Dizajn plakata i pamfleta uradila je Marija Vidić, članica ženske grupe “Žene na delu” iz Beograda. Takođe su urađeni i TV spot (u režiji Jelene Marković) i radio džingl, u trajanju od 20 sekundi. Spot i džingl su tokom Kampanje emitovani na 98 medija, što predstavlja 10% od ukupnog broja medija u Srbiji. U Beogradu je dobijeno medijsko sponzorstvo od 6 televizijskih i 10 radio stanica za besplatno emitovanje spota i džingla, i od 15 štampanih medija za objavljivanje oglasa, kao promotivnog materijala Kampanje. U ostalim gradovima Srbije, spot i džingl su emitovani na 25 TV i 36 radio stanica, a oglas je objavljen u 6 lokalnih listova, s tim što je uz jedno od izdanja lista “Užičke vesti”, podeljeno 1000 primeraka pamfleta. Izvesno je da je broj medija koji su podržali Kampanju znatno veći, s obzirom da je svaka od lokalnih ženskih grupa takođe kontaktirala različite lokalne medije i uspela da od njih dobije medijsko sponzorstvo.

Sve izveštaje iz programa “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”  možete da pronađete ovde.