RWF Logo

8. mart 2019. – region


Hrvatska


Feministički kolektiv fAKTIV

 • Noćni marš na 8. mart – dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu.
 • Ženska svakodnevica razlog je za glasan otpor.
 • Ako ste do sad bile neodlučne, mislile da prosvjedi nisu za vas, 2019. je prava godina za vaš prvi Noćni marš!
 • Izađimo na ulicu GLASNE i BORBENE. Živio 8. mart!
 • 8. mart 2019., 18:00 sati, Trg žrtava fašizma
 • FB stranica: https://www.facebook.com/Faktiv-949358015158368
 • FB event: https://www.facebook.com/events/1167338266759332

Prostor Plus + PaRiter + SOS Rijeka

 • Poeziija na štapu / Radionica na kojoj ćemo protestnu poeziju nastalu na radionici pod vodstvom Željke Horvat Čeč pretvoriti u transparente koji će se koristiti na Noćnom maršu povodom Međunarodnog dana žena.
 • 02.03.2019., 10-14h & 16-20 h @ Filodrammatica, Rijeka
 • Kontakt e-mail: prostorplus@gmail.com
 • Web stranica: www.prostorplus.hr

SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava i PaRiter 

 • Noćni marš povodom 8. marta (marširanje od Konta do Jadranskog trga + kratki program i nastup Vokalno instrumentalnog sastava VINS)
 • 8. 3. od 18.00 do 19.30, od Konta do Jadranskog trga u Rijeci 
 • Kontakt e-mail: udruga@pariter.hr
 • Web stranica: www.pariter.hr

SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, RiRock i PaRiter 


Udruga Domine

 •  8. ožujak je Međunarodni Dan žena.
 • To je dan kada podsjećamo na kontinuitet ženske borbe; na ostvarena prava i ona za koja se tek trebamo izboriti.
 • Zato i ove godine na taj dan organiziramo Ženski marš s početkom u 17:00 s trga Gaje Bulata (ispred HNK).
 • Naša borba traje! Zato nam se priružite na Noćnom maršu u Splitu, 8. ožujka, od 17:00 sati na trgu Gaje Bulata (ispred HNK Split)
 • Preko Marmontove i Rive, marš ćemo završiti prigodnim programom i govorima na Pjaci.
 • FB event: https://www.facebook.com/events/2631228690227108

Bosna i Hercegovina


Udruženje žena sa invaliditetom “Nika”, Oštra Nula, Basoc, Kvart, Udružene žene, Helsinški parlament građana, Centar za životnu sredinu, Drip: “Solidarne protiv institucionalnog nasilja prema ženama”

Ove godine ćemo marširati pod parolom “Solidarne protiv institucionalnog nasilja prema ženama”. Ovom parolom želimo da ukažemo na nasilje koje žene trpe kada se odluče da isto prijave. Od službenika_ca različitih institucija često mogu da čuju dodatno viktimizirajuće, obeshrabrujuće i osuđujuće komentare poput: “Šta ćeš ti na trgu?“, “Kako si bila obučena“, “Šta si radila u to doba sama napolju?“ i dr. Ovim želimo da ukažemo da žene nikad nisu krive za nasilje koje trpe i da zaposleni u institucijama moraju odgovorno i savjesno da rade svoj posao vjerujući iskustvu žena. 

12.00 – 12.30 – Marš “Solidarne protiv institucionalnog nasilja prema ženama“ – ruta od Narodnog pozorišta do Trga Krajine (tokom marša će se dijeliti osmomartovski bilten i čitaće se zahtjevi)  

13.00 – 13.15 – Nastup hora – Trg Krajine 

19.00 – izložba fotografija “B-projekt” + 8omartovske karaoke – Basoc (O izložbi: B-projektom, Maja Radosavljević nekadašnja studijska fotografkinja iz Beča, postavlja tijela u centar svoga rada. Ilustrujući grudi različitih oblika i iz različitih perspektiva, Maja ukazuje na najvažniji ženski* dio tijela iz kvir feminističke pozicije.
Kontakt e-mail: ostranula@gmail.com
Web stranice:


Fondacija CURE: “UMREŽENE – SOLIDARNE – JAKE”

Fondacija CURE tradicionalno i ove godine organizuje aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta – 110tog Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresovanim pojedinkama/pojedincima, organizacijama i formalnim/neformalnim grupama, te sa članovima/cama Ženske mreže BiH. Ruta je kreirana s ciljem da početak i kraj marša simbolično formiraju krug, gdje početak kruga predstavlja tačku u vremenu prije 110 godina, kada su hrabre žene iz SAD-a organizovale prvi osmi mart uličnim demonstracijama. Mi težimo socijalnoj pravdi, jednakim mogućnostima, najvišem stepenu zaštite ljudskih prava. Mi težimo pravu na slobodu i mir u cijelome svijetu. Mi težimo slobodi, umrežnosti i snazi svake žene i djevojčice! Mi pišemo Nove pravce h(i)storije! Na kojoj si TI strani historije? Pridruži nam se!!

 • Termin: 8. mart u 13.30, Parlamentarna skupština (Trg BiH) do BBI centra, Sarajevo
 • Kontakt: Denija Hidić, denija@fondacijacure.org, 033/207 561

Radionica “Zaštita prava transrodnih i interspolnih osoba u BiH”

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeća Evrope i Sarajevski otvoreni centar


Konferencija “Vremeplov: bile su, jesu i biće”

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Westminster Foundation for Democracy (WFD)

 • Termin. 7. mart od 11 do 14:00, Velika sala Parlamentarne skupštine BiH, Trg BiH 1 Sarajevo
 • Kontakt: protokol.ARSBIH@mhrr.gov.ba, 033/209 761

Osmomartovski Marš “Solidarno protiv institucionalnog nasilja prema ženama”

Oštra Nula, NIKA, Udružene žene, Helsinški parlament građana BL, Centar za životnu sredinu, BASOC, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, KVART i Mreža za izgradnju mira: Banjalucki marš

 • Termin: 8. mart u 12.00, Banja Luka

Fondacija Infohouse, Fondacija Cure, Centar ženskih prava i Udruženje građanki Grahovo: Zagovaračka kampanja #skinilaznolicepolitike

Kampanja je organizirana kako bi ukazali na problem kandidatkinja koje se suočavaju sa korupcijom u izbornom procesu. Glavni događaj je sudjelovanje u Maršu žena koji organizuje Fondacija CURE na 8. mart uz prateću medijsku promociju političkih prava žena i borbe protiv korupcije u izbornom procesu sa uličnom akcijom. Termin: 6-8. mart

 • Kontakt: Dženana Alađuz

Mreža za izgradnju mira, Ženska mreža BiH, Agencija za ravnopravnost polova, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Bošnjački institut

Panel diskusija – Snažne, uspješne žene, uzori, iz međunarodne zajednice i civilnog društva BH će govoriti o svom radu i putu ka uspjehu.

 • Termin: Bošnjački institut, Sarajevo, 07. mart u 11:00
 • Kontakt: Goran Bubalo, Mreža za izgradnju mira, goran.bubalo@mreza-mira.net, 061/21 079

Fondacija Friedrich Ebert u BiH i Sarajevski otvoreni centar: “Radnice: nekad i sad” – razgovor povodom Međunarodnog dana žena

Politički sistem i aktuelni društveni trenutak u kojem radništvo funkcioniše bitno se izmijenio. Radnička klasa, nažalost, više nije klasa, već nostalgična sintagma, lišena bilo kakve moći. Koliko je situacija crna i da li postoje mjesta otpora i nade, čućemo u razgovoru kojim će moderirati Besima Borić. Biće riječi, između ostalog i, o poziciji sindikalistica u okviru sindikata danas, o borbi radnica za radnička i socijalna prava, o propuštenoj prilici da se nauče lekcije iz prošlosti, o položaju žena na tržištu rada danas, kao i o pitanju dostojanstva na radnom mjestu. Uvodničarke će biti Karolina Leaković, Suada Karić i Lejla Gačanica.


Ženska mreža BiH – Ženski marš

 • Termin: Sarajevo, 8. mart u 13.30

Konferencija u sklopu projekta “Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost”

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom USAID-a i CPCD-a u okviru Imep grantova, sa panelisticama Arijanom Saračević Helać, Vildanom Selimbegović, Lamijom Silajdžić i Zlatiborkom Popov Momčilović i moderatoricom i uvodničarkom Vildanom Džekman.

 • Termin: Gazi Husrev-begova biblioteka, Sarajevo, 12. mart u 10:00.
 • Kontakt: Ornela Čolić

Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Žene u knjizi ilustriralo je 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o spisateljicama, umjetnicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH koje su inspirirale autorice knjige da se posvete istraživanju njihovih života i na ovaj način učine njihove doprinose vidljivijim.

 • Temin: Otvorenje izložbe je u petak 8. marta 2019. godine u 18:00 u Umjetničkoj galeriji BiH, uz predstavljanje knjige #ŽeneBiH. Izložba ostaje otvorena do 16.3.2019. godine, svakim danom od 10:00 do 20:00, osim nedjelje
 • Kontakt: https://www.facebook.com/events/2039244052829130

 Kad bi tvoja vagina mogla govoriti, što bi rekla?

Ovo je jedno od pitanja koje se postavlja u Vagininim monolozima, nagradjivanoj predstavi i knjizi američke aktivistice i spisateljice Eve Ensler. Nakon 14 godina, mostarska publika ponovno ima priliku gledati monologe i to u dvije uzastopne izvedbe povodom medjunarodnog Dana žena. Odrastanje u ženskom tijelu, porodjaj, seksualno nasilje, samo su neke od tema spomenutih u monolozima koji slave žensko tijelo, ali i ukazuju na ženske probleme, koji su često društveni tabu. Monolozi su inspirirani intervjuima s više od 200 žena diljem svijeta, uključujući i žrtvama seksualnog nasilja u ratu u Bosni i Hercegovini.


Mješovita srednja škola Bihać – Aktivnosti u školi povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena

Termin: 04. mart u 12.00: Prezentacija za učenike: Međunarodni dan žena – 8. mart kroz historiju (Rodna jednakost i rodna ravnopravnost, Tamara Malkoč, prof.) Termin: 05. mart u 11.30: 1. Good night stories for Rebel girls – pripovijetke o hrabrim ženama 2. Radionica: Ilustriranje likova žena iz knjige Good night stories for Rebel girls (Elvisa Šumar, prof.) 3. Prezentacija: Obrazovanje za rodnu jednakost – Ženska ljudska prava/ spol i rod Radionica: Želite li dječaka ili djevojčicu (Tamara Malkoč, prof.) Termin: 06. mart u 11.00: Prezentacija: Žene migrantice (Aida Kartal, pedagog – psiholog) Termin: 07. mart u 12.00: Prezentacija: Rodne uloge Radionica: Igra pantomime (Tamara Malkoč, prof.) Termin: 08. mart u 11.00: Prezentacija: Ženska ljudska prava/rodni stereotipi Radionica: Glasajte svojim nogama (Tamara Malkoč, prof.)


Mreža za izgradnju mira, Ženska mreža BiH, Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Inicijativa Građanke za ustavne promjene, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić: Panel diskusija

Snažne, uspješne žene, uzori, iz međunarodne zajednice i bh. civilnog društva će govoriti o svom radu i putu ka uspjehu.


JU Treća gimnazija, Sarajevo: “Nauka je ženskog roda”

Kroz igrokaz, glumu, ples i pjevanje učenici III1 razreda će predstaviti važnost obilježavanja Međunarodnog dana žena, kao i predstaviti i podsjetiti na sve žene naučnice, za koje se malo ili gotovo nikako ne zna, jer su rođene u pogrešno vrijeme i u pogrešnom tijelu. Radi se o interdisciplinarnom programu Matematike i Psihologije, kroz koji će se predstaviti biografije i postignuća poznatih (a posebno manje poznatih) matematičarki i psihologinja, a koje su zaslužne za različita revolucionarna otkrića u svijetu nauke.


Fondacija CURE, ISCOS Emilias Romagna, International University Sarajevo: “Uloga žena u međunarodnoj saradnji”

Dr. Serena Foracchia (dogradonačelnica Regio Emilia) razgovara sa studentima/icama i profesorima/icama IUS-a .

 • Termin: 8. mart u 10.30, Međunarodni univerzitet Sarajevo 1
 • Kontakt: Selma Hadžihalilović, Selma@fondacijacure.org, 033/207 561

Konferencija “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima”

Sudionici druge konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušaće dati odgovor na pitanje o uređenju medijskog sektora u kontekstu bolje zaštite medijskih uposlenica, ali i ulozi institucija, međunarodnih i domaćih organizacija u zaštiti novinarki, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkim i uredničkim pozicijama u medijima. Termin: 8. mart u 10:00, Hotel Evropa, SarajevoKontakt: bhnovinari@bhnovinari.ba, 033/223 818


Udruženje Naš most Zenica: Žensko druženje

Predstavljanje novih projekata, učlanjenje novih članica, izlaganje ručnih radova članica udruženja.

 • Termin: 8. mart u 10:00, Udruženje Naš most, Titova 22, Zenica
 • Kontakt: nasmostzenica@gmail.com, 061/176 844, 062/091 099

Dodjela Plakete “Žena Inspiracija” i “Organizacija Inspiracija”, Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za ženu” Konjic

Plaketa “Žena Inspiracija” dodjeljuje se za žene općine Konjic, koje svojim djelovanjem služe kao inspiracija društvu i to u dvije kategorije: – kategorija javnog života – kategorija neVidljivih žena. Plaketa “Organizacija Inspiracija” dodjeljuje se izabranoj organizaciju na nivou BiH koja svojim djelovanjem pruža podršku malim ženskim udruženjima da istraju u svojim nastojanjima da u lokalnim zajednicama čine pozitivne promjene.

 • Termin: 5. mart u 19:00, Restoran Neretva, Konjic
 • Kontakt: Lejla Halilović, zenazazenu1@gmail.com, 036/728 065

Udruženje “Sutra je novi dan” Velika Kladuša: Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Udruženje okuplja žene oboljele od karcinoma. U sklopu obilježavanja Dana žena Udruženje planira na ulicama održati izložbu radova dekupaž tehnike i tehnike crtanja nasih članica. Ujedno će na ulicama Kladuše dijeliti promotivne brošure u cilju prevencije karcinoma dojke, jer su mjeseci mart i april predviđen za podizanje svijesti žena o prevenciji karcinoma dojke.


Obilježavanje Međunarodnog dana žena školskim aktivnostima – Gornja Puharska

Škola ima višegodišnju tradiciju obilježavanja Dana žena svečanom priredbom koju učenici spremaju za svoje roditelje, drugare i nastavnike. Priredba je ujedno i promocija rada učenika kojom želimo da pokažemo da se i u područnim školama može organizovati kvalitetan vaspitno-obrazovni rad.

 • Termin: 7. mart u 10.30, osnovna škola “Petar Kočić” iz Prijedora, područno odjeljenje Gornja Puharska
 • Kontakt: Dragana Ćorić, 065/782 749

Aktivnosti u školi povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena: JU OŠ “Sokolje”, Sarajevo

– Interijer i ambijent škole bit će prilagođen ovom važnom datumu. U holu škole realizovat će se likovno-kreativna radionica. Bit će održano kratko predavanje o važnosti ovog datuma, o važnosti razvijanja svijesti o ravnopravnosti polova. Učenici će u paru (učenici viših i nižih razreda) kroz likovni i kreativni izražaj predstaviti šta znači ovaj datum. Učenički radovi bit će dio školske izložbe “Žene – pokretačka snaga”. Učenici osmog i devetog razreda prisustvovaće radionici “Ravnopravnost polova u svim segmentima društva”.


Forum Civilna mirovna služba (forumZFD) i Historijski muzej BiH: Izložba “Mir sa ženskim licem”

Izložba “Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Ova izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo. Životne priče pred vama nove su stranice historije ove zemlje – jedinstvene jer u fokus stavljaju žene i lično iskustvo nasuprot opštoj politici supremacije nacije i kolektiviteta nad pojedincem i marginalizacije ženskih iskustava i postignuća.

 • Termin: 8. mart u 15:00, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo
 • Kontakt: Sunita Dautbegović Bošnjaković, bosnjakovic@forumzfd.de, 033/221 956

NVO Radio Kameleon/Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije: Prikupljanje potpisa podrške peticiji “Nas 100 000, a jedan razlog-RAVNOPRAVNOST”

Potpisivanje peticije je aktivnost kampanje “IZBORI SE ZA RAVNOPRAVNOST” koju sprovodi NVO Radio Kameleon-Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije u sklopu projekta Dijalog za budućnost kojeg implementiraju UNDP, UNICEF I UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Kampanja “IZBORI SE ZA RAVNOPRAVNOST” ima fokus na društvenom i ekonomskom osnaživanju žena za budućnost Bosne i Hercegovine. Cilj kampanje je skupiti 100 000 potpisa podrške peticiji nakon čega ćemo se obratiti donosiocima odluka i tražiti punu implementaciju Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini. [ONLINE].

 • Termin: 8. mart, Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka, Busovača, Bugojno, Doboj, Vitez, Brčko, Bihać, Bijeljina, Kreševo, Zenica, Travnik, Vitez i Kiseljak
 • Kontakt: Azra Delmanović, delmanovic@kameleon.ba, 062/600 096

Infohouse: Press konferencija u sklopu projekta Pravna pomoć kandidatkinjama na izborima u oktobru 2018.

Press konferencija je posvećena ženama koje su prijavile korupciju i koje to žele, a ne smiju. Cilj press konferencije je dvojak: -prezentirati šta je urađeno i ponuđeno u okviru projekta do sad – jasno pokazati da su žene u političkim partijama dalje taoci partijske discipline zbog kojih se ne usuđuju javno progovoriti o korupciji

 • Termin: 8. mart, Sarajevo

Aktivnosti u školi povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena: JU SŠC “Srebrenica”

Termin: 7. mart, Sase Zdravstveni pregled i nalazi za žene u organizaciji Rudnika olova i cinka u Sasama kod Srebrenice. Termin: 8. mart, Srebrenica Školske aktivnosti na obilježavanju Međunarodnog dana žena.

 • Kontakt: Mr MomčiloCvijetinović, 056/440 713

Udruženje žena “Mozaik kultura i tradicija” Kakanj: Promotivna izložba rukotvorina “Jaka žena <=> Jaka zajednica”

Projekat se bazira na osnaživanju žena (podizanje samopuzdanja) kroz sticanje novih vještina (izrada ili repariranje postojećih starih predmeta tehnikom dekupaž), čime bi ostvarile određeni dohodak i tako ravnopravno uređivale odnose unutar porodice i zajednice. Smatramo da položaj žene ovisi od njene ekonomske neovisnosti. Izabrali smo ovaj datum radi njegove simbolike, da predstavimo učesnice našeg projekta, kao i njihove radove, istim ili sličnim ženama (u zajednici iz koje potiču) i da ih sve zajedno podstaknemo da nam se pridruže odnosno da se aktiviraju i zauzmu za sebe uz našu pomoć.

 • Termin: 8. mart od 11 do 14:00, Ulica Alije Izetbegovića, ispred zgrade PTT-a, Kakanj
 • Kontakt: Amina Berbić, 062/938 426, Sejdefa Kevilj, 061/451 807, uzmozaikkakanj@gmail.com

Konferencija “Većim koracima ka ravnopravnosti spolova – zajednička obaveza”

Predstavljanje završnih izvještaja i novih dokumenata za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u BiH i FIGAP II programa, Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Obilježavanje međunarodnog Dana žena: “Vrijedimo li isto?”, TPO Fondacija i Općina Ilijaš

TPO Fondacija svake godine organizira tematske rasprave, izložbe i performanse povodom 8. marta, a ove godine je podržala inicijativu učenice Indire Smajlović da se Međunarodni dan žena obilježi u općini njenog prebivališta, Ilijaš, uz inspirativan i motivirajući program. O tome šta je inspirisalo Indiru Smajlović da pokrene inicijativu da se Međunarodni dan žena obilježi u općini Ilijaš najbolje će reći izložba u organizaciji TPO Fondacije koju će posjetitelji moći pogledati poslije programa. Govorit će se o tome šta predstavlja 8. mart, ko je Klara Cetkin i zašto je bitna, feminizaciji zanimanja, stereotipima o ženama u medijima, postignućima žena u borbi za pravdu i istinu.

 • Termin: 7. mart u 18:00, Trg Alije Izetbegovića, Ilijaš
 • Kontakt: Amina Mašić, 061/337 854

 Slovenija


20. festival RDEČE ZORE


Crna Gora


Stogodišnjica obilježavanja 8. marta / Osmomartovski marš

Ove godine proslavljamo stogodišnjicu obilježavanja 8. marta na prostoru današnje Crne Gore u znaku protesta u kom je proteklo i prvo obilježavanje ovog praznika 1919. godine u Kotoru. U saradnji sa članovima radničkih, socijalističkih i komunističkih organizacija, kotorske socijalistkinje organizovale su ”javni zbor protiv skupoće i aprovizacionog odbora“ kome je prisustvovalo više od 300 radnika i radnica.

 Stotinu 8. martova kasnije borba za ženska prava i dalje traje jer i dalje živimo u patrijarhalnom društvu koje ne poznaje istinsku ravnopravnost. Manje plaćene za isti rad, izložene nasilju od porodice do skupštine, podzastupljene na mjestima odlučivanja, žene ne odustaju od borbe za jednako dostojanstvo.

Ova borba nije samo borba žena, to je borba cijelog društva. 8. mart je politički praznik koji slavi ovu borbu i opominje na njene neispunjene ciljeve. 

NVO “Centar za ženska prava” u saradnji sa NVO “Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje” organizuje program povodom stogodišnjice obilježavanja 8. marta u Crnoj Gori. 
Naša osnovna ideja je da kroz različite forme – javne tribine, izložbe, performans i osmomartovski marš, pružimo kompleksan uvid u dinamičnu istoriju, vidove i perspektive ženske borbe, odnosno da pratimo koje je i kakve oblike uzimao aktivizam na ovim prostorima u posljednjih sto godina i lociramo ključne izazove u našim sredinama danas. 

Pozivamo vas da se pridružite Osmomartovskom maršu i pratećim aktivnostima.


Makedonija


Марш за женски права

Девојки, жени, мајки, сестри, баби, вработени, невработени, феминистки, активистки и сите оние кои сметаат дека женската борба за економска, политичка и социјална рамноправност е важна и сè уште трае!

На 8 Март, со почит кон досегашните победи на жената за родовата еднаквост и подготвени за предизвиците кои ни престојат на нас, по трет пат маршираме под слоганот „Дали е среќен 8 Март?“

Ве повикуваме да марширате заедно со нас со почеток во 12 часот од Жена Парк преку Плоштад Македонија, Камениот Мост, до плоштадот Филип Втори, за еднакви права, еднаква плата, достоинствен живот и должно почитување!

Се гледаме на марш!


ПичПрич на 8 март

Традиционално за 8 март, ПичПрич во соработка со Tiiiit! Inc. организираат гала вечер на раскажување женски приказни во живо.

Време: 20.00 часот
Место: Кино Милениум
Тема: ВЛАКНА

Ќе слушнете приказни од четири локални и две меѓународни раскажувачки.


Kosovo


MARShojmë, S’Festojmë

Më 8 Mars, në Ditën Ndërkombëtare të Gruas, ne Protestojmë dhe nuk Festojmë sepse nuk kemi arritur drejtësi gjinore dhe shoqërore. Prandaj, nuk kemi arsye të festojmë. Kundërshtojmë dhe luftojmë papunësinë dhe varfërinë, e cila është formë e dhunës strukturore që ushtrohet ndaj qytetareve dhe qytetarëve të Republikës së Kosovës.

Më 8 Mars 2019 (ditë e premte) nga ora 12:00 mbledhemi tek sheshi Zahir Pajaziti, duke parakaluar rrugëve kryesore të kryeqytetit për t’i treguar edhe njëherë komuniteteve tona lokale dhe globale se ne do të angazhohemi pavarësisht sfidave për një shoqëri diverse dhe të barabartë.

MARSHI nuk përfundon këtu. Ne do të vazhdojmë, me PROTESTЁ dhe REZISTENCЁ politike ndaj padrejtësive patriarkale dhe shoqërore.
Për gatë dhe të gjithë që ndihen të shtypur nga stereotipet gjinore, ne do të dalim të MARShojmë. Do të MARShojmë për të gjitha punët e shumfishta që gratë bëjnë të paguara dhe të pa paguara.

Agjenda e MARShit të 8 Marsit:

12:00-12:15 — Mbledhja e pjesëmarrësëve/pjesëmarrëseve tek sheshi Zahir Pajaziti.
12:15-12:20 — Leximi i deklaratës
12:20-13:30 — Parakalimi tradicional i MARShit, rrugëve kryesore të kryeqytetit.

Ju ftojmë të na bashkangjiteni!

#MARShojmeSfestojme


Poetry for Power – Every day is 8th March

…prej harkut të thellë të shpinës,
nga dielli i buzëqeshjes sime,
përhedhja e gjoksit, a ndoshta,
nga hijeshia e stilit
Oh, jam kaq e jashtëzakonshme
Një femër e mrekullueshme
Jam unë.
– Maya Angelou

A keni dëshirë me u mledhë e me shiju poezi e muzikë me aktivist/e feminist/e?
A keni dëshirë që këto poezi me ju dediku grave?

Qendra për Art dhe Komunitet – Artpolis me datë 6 mars organizon mbrëmjen e poezisë “Poezi për Fuqi – çdo ditë është 8 mars”, në librarinë Dukagjini në Prishtinë/Sheshi Nëna Terezë prej orës 19:00.

Aktivist/e, artist/e e të gjithë qytetarët i ftojmë për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Grave këtë vit me lexu për fuqinë e grave dhe fuqizimin e tyre. Çdo ditë është 8 mars, çdo ditë jemi këtu e çdo ditë duhet çmuar.
Ejani takohuni me poetët Ilire Zajmi, Shpëtim Selmani & Nora Prekazi; artistet Melihate Qena, Anisa Ismaili, Denis Galushi, Qendresa Kajtazi & Daniela Markaj dhe muzikantët Driton Berisha vokal / kitarë & Avni Mustafa – kajon.

Ky aktivitet implementohet nga Artpolis dhe mbështetet nga UNFPA Kosovo dhe cfd– Zvicër.